BUSINESS CLUB. Dilemele oligarhilor ucraineni pro-ruși

Data publicării:
harta ucraina-crimeea

În zonele din estul Ucrainei, marii oameni de afaceri au început să aibă o putere politică din ce în ce mai mare. Serghei Taruta are o avere de 600 de milioane de dolari, este şeful Uniunii Industriale din Donbas şi, recent, a devenit guvernatorul regiunii Doneţk, fieful preşedintelui demis Victor Ianukovici.

Taruta a ajuns guvernator cu ajutorul unui alt miliardar, Rinat Ahmetov, patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul finanţator al lui Ianukovici.

O altă importantă regiune pro-rusă, Dnipropetrovsk, este condusă de un alt oligarh, Igor Kolomoiski, care are o avere de peste două miliarde de dolari.

De aceşti miliardari transformaţi în lideri politici regionali depinde într-o mare măsură felul în care va arăta harta Ucrainei în viitorul apropiat.

Prin influenţa lor, oligarhii ar avea puterea să împingă estul Ucrainei spre Rusia, însă nu vor.

„Separatismul nu va avea trecere la Dnipropetrovsk. Putin nu este normal, a devenit nebun cu misiunea sa de a reface Imperiul Rus. Riscă să provoace o catastrofă la nivel mondial”, consideră Igor Kolomoiski, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Guveratorul Taruta al Donețk-ului a criticat la rândul său decizia Parlamentului rus de autorizare a folosirii forței în Ucraina. În cazul în care estul Ucrainei s-ar alipi Rusiei, oligarhii-guvernatori care au criticat Moscova în această perioadă ar fi primii care și-ar vedea afacerile puse în pericol.

Chiar și miliardarii care au încercat să se distanțeze de criza ucraineană ar avea de suferit, căci oligarhii ruși ar încerca cel mai probabil să își extindă afacerile în zonele bogate în resurse controlate de oligarhii din Ucraina.

Totuși, chiar dacă lupta pentru integritatea teritorială, miliardarii din estul Ucrainei nu sunt foarte încântați nici de integrarea în Uniunea Europeană, care i-ar ajuta să joace după noi reguli. Regulile de la Bruxelles.

Pentru acești miliardari cele mai bune vremuri au fost cele în care puteau influența regimul controlat de Ianukovici. Însă acele vremuri au apus, așa că oligarhii ucraineni vor trebui să se adapteze unei noi realități.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri