Sari la conținut

Cadou pentru aniversarea de 100 de ani: un munte

Locuitorii din nordul Norvegiei vor să facă Finlandei cadou un munte. Ar fi darul pentru împlinirea a 100 de ani de când Finlanda şi-a declarat independenţa faţă de Rusia. Evenimentul este aniversat pe 6 decembrie 2017, transmite News.ro.

munte cadou norvegia finlanda 2

„Mi-a venit ideea în 1972, când am studiat gravitaţia în regiunea de frontieră”, a declarat geofizicianul norvegian Bjørn Geirr Harsson, în prezent pensionar, într-un film despre acest cadou insolit, denumit „Battle for Birthday Mountain”. „Am remarcat ceva. Cel mai înalt punct din Finlanda se afla pe panta unui deal, iar cel din Norvegia pe un munte. Aşadar, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe şi i-am spus că un cadou potrivit din partea poporului norvegian către Finlanda ar trebui să fie un pisc montan”.

Nu există niciun motiv sau vreo nevoie reală pentru acest neobişnuit cadou. „În toată lumea există ţări care luptă sau merg la război pentru a-şi mări teritoriile, dar, în acest caz, Norvegia este dispusă să renunţe la o mică parte a teritoriului ei, fără să ceară nimic în schimb”, a spus Bjørn Geirr Harsson iniţiatorul proiectului şi cel care, în aproape 45 de ani, a convins pe toată lumea. „Nu aşteptăm nimic înapoi. Vrem doar să le oferim ceva drăguţ atunci când ei vor sărbători 100 de ani de când au devenit o naţiune liberă”, spune acesta.

munte cadou norvegia finlanda

„Cadoul” ar muta graniţa cu 31 de metri în interiorul Norvegiei, ceea ce nu-i deranjează pe locuitorii din zonă. Premierul norvegian apreciază ideea, pe care o consideră „un semn clar al faptului că cele două ţări au o relaţie strânsă”, dar spune că un astfel de gest contravine Articolului 1 din Constituţie, care stipulează faptul că regatul Norvegiei este „indivizibil şi inalienabil”.

Pe aceeași temă