CE: Procedură de infringement împotriva României pentru reducerea emisiilor industriale în aer. Justiţia nu a aplicat sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
fum iese din furnale industriale poluare
Hotărârea Curții Supreme a SUA ar putea afecta obiectivul climatic al administrației Biden de a înjumătăți cantitatea emisiilor până în 2030. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a trimis, joi, României o scrisoare de punere în întârziere prin care a deschis o procedură de infringement pentru conformarea cu legislaţia UE privind prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare, transmite Agerpres. Executivul european spune că justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile.

Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului, potrivit unui comunicat al Comisiei. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în acelaşi timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante şi sunt eficiente în ceea ce priveşte energia şi resursele.

"Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă.

Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile", subliniază executivul european.

În consecinţă, instituția a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. În caz contrar, următorul pas pe care Comisia îl poate lua este să trimită un aviz motivat, în cele din urmă fiind acționarea în instanță.

România este vizată de mai multe proceduri de infrigement privind mediul

Deșeurile, natura, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație neconformă cu directivele Uniunii Europene, iar Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune. În aceste domenii au fost inițiate deja proceduri de infringement.

Comisia Europeană solicitase, în mai 2020, României ca, în patru luni, să ia măsuri privind calitatea aerului înconjurător și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze “în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri