Chişinău: Primarul Dorin Chirtoacă a confiscat bormaşinile utilizate de chirurgi la operaţiile realizate la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii

Data publicării:
bormasina-1

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a luat primele măsuri după scandalul izbucnit la Chişinău în legătură cu bormaşinile folosite de chirurgi la operaţii. El a dispus joi confiscarea celor patru instrumente de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

Scandalul s-a declanşat după ce asistentele au fost filmate cum utilizează de mai multe ori o bormaşină în timpul unei operaţii, înregistrarea fiind publicată apoi pe site-ul pan.md. Posturile locale de televiziune au preluat imaginile, ca şi portalurile dedicate de pe Internet.

Părinţii pacienţilor au fost îngroziţi de imagini, dar mai ales de explicaţiile medicilor. Şeful Secţiei Traumatologie, dr. Grigori Rusanovschi, spune că ustensilele sunt folosite practic la fiecare intervenţie, în lipsa unui echipament dedicat acestui scop - o maşină specială pentru prelucrarea oaselor. Medicul susţine că ar fi solicitat în repetate rânduri echipamentul, dar cererile sale ar fi rămas fără răspuns, scrie cotidianul moldovenesc Publika.md.

În replică, directorul spitalului, dr. Nicolae Starciuc, susţine că există trei bormaşini speciale pentru intervenţii chirurgicale, cumpărate anul trecut, care însă nu ar fi pe placul şefului de la Traumatologie. „Domnul Rusanovschi vrea maşină de cel mai scump preţ. Noi nu putem cumpăra astăzi asemenea utilaj, care costă sute de mii de euro”, susţine Starciuc.

Autorităţile din Republica Moldova au declanşat o anchetă pentru a identifica persoanele care aduc sau solicită bormaşinile în sala de operaţii şi pentru ce proceduri sunt ele folosite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri