CNN: „Lockdown pentru nevaccinați”. Europa ia măsuri pentru izolarea persoanelor nevaccinate de restul societății

Data actualizării: Data publicării:
Jandarmi și protestatari față în față
Liderii europeni caută să implementeze restricții dure împotriva nevaccinaților. Foto: Profimedia Images

Liderii europeni caută să impună reguli dure menite să izoleze de restul societății persoanele care refuză să se vaccineze. Măsurile vin în contextul valurilor tot mai agresive de infecții noi cu Covid-19 din Europa și a încetinirii procesului de vaccinare a populației, informează CNN.

Germania urmează să impună reguli mai stricte pentru cei care nu au încă schema completă de vaccinare. Una dintre măsurile propuse cere ca germanii să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ pentru a putea merge cu autobuzul sau cu trenul. Noile reguli vin în completarea restricțiilor deja existente referitoare la accesul în baruri, restaurante ori săli de cinema.

Propunerile avansate de Partidul Social Democrat, Partidul Liber Democrat și Partidul Verde, aflate în plin proces de formare al noului guvern german, vor fi votate joia aceasta în Bundestag - Parlamentul german. Unul dintre liderii „verzilor”, Robert Habeck, a precizat că regulile vizate reprezintă un „lockdown pentru nevaccinați.”

Aproape două treimi dintre germani sunt complet vaccinați, cu cel puțin două doze. În același timp, infectările cresc în mod alarmant: media ultimelor șapte zile este de aproape 40.000 de cazuri noi pe zi - cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei și de două ori mai mare decât cea de la începutul lunii noiembrie.

Ultimele restricții au intrat în vigoare luni, 15 noiembrie, și se aplică doar în Berlin, însă noul val de infectări cu care se confruntă Germania afectează în special zonele de sud și est, acolo unde rata de vaccinare este mai scăzută decât în restul țării.

Austria: Cei care refuză să se vaccineze nu mai au voie să iasă din casă

Măsuri împotriva celor care refuză să se vaccineze au fost deja adoptate în țara vecină, Austria, acolo unde oamenilor nevaccinați, reprezentând mai mult de o treime din populația totală, li s-a interzis de lunea aceasta să mai iasă din case, cu câteva excepții. Printre cei omiși de restricții sunt oamenii care se deplasează la locul de muncă și cei care își cumpără de mâncare.

Noul cancelar al Austriei, Alexander Schallenberg, a spus că rata de vaccinare este „rușinos de scăzută” și că cei care refuză să se vaccineze vor fi supuși de acum încolo „aceleiași situații cu care ne-am confruntat cu toții în anul 2020”. Austria este lovită de un val puternic de infectări, iar procentul de vaccinați este ceva mai mic decât în Germania.

Franța a introdus și ea noi restricții din cauza numărului în creștere de infectări noi. Ultimele măsuri se aplică pentru cetățenii din 16 țări ale Uniunii Europeane. Nevaccinații din aceste țări trebuie să facă un test PCR cu cel mult 24 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul Franței.

Țări ca Spania și Portugalia, unde rata vaccinării este printre cele mai mari din Europa, au reușit să evite deocamdată efectele crunte ale noului val de infectări cu Covid-19. Spre deosebire de Germania și Austria, unde în ultimele zile s-au înregistrat în jur de 50.000, respectiv 10.000 de cazuri noi pe zi, în cele două țări iberice, rata zilnică de infectare a rămas mai mică de 5.000, respectiv 2.000, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri