Comisia Europeană: Hamas rămâne pe lista organizațiilor teroriste

Data publicării:
COMISIA EUROPEANA

Executivul de la Bruxelles precizează şi faptul că va face apel la decizia Curţii Europene de Justiţie, care a scos gruparea Hamas, după 13 ani, de pe lista organizaţiilor teroriste.

Decizia instanţei se baza pe faptul că organizaţia palestiniană ar fi ajuns pe această listă în urma unor informaţii preluate din presă şi de pe internet.

Uniunea Europeană consideră în continuare Hamas drept o organizație teroristă”, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Decizia justiției este clar fondată pe chestiuni de procedură și nu implică nicio evaluare din partea Tribunalului a motivelor de fond care au stat la baza desemnării Hamas ca organizație teroristă”, a adăugat purtătoruil de cuvânt.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut, miercuri, ca UE să plaseze „imediat” Hamas pe lista organizațiilor teroriste. Hamas, în schimb, a salutat decizia justiției europene.

Controversele legate de Hamas vin chiar în ziua în care Parlamentul European a votat rezoluţia prin care recunoaşte în principiu Palestina ca stat de sine stătător. Este o soluţie de compromis, care nu implică însă recunoaşterea imediată a statului palestinian, ceea ce ar afecta relaţiile Uniunii Europene cu Israelul. 

Parlamentul European a aprobat miercuri o rezoluţie prin care îşi exprimă sprijinul de "principiu" pentru recunoaşterea statului palestinian, dar fără a cere statelor membre UE să facă acest lucru, aşa cum doreau mai multe grupuri politice

Parlamentul European "sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian şi soluţia bazată pe două state", dar acest lucru ar trebui realizat "concomitent cu procesul de pace, care trebuie relansat", potrivit rezoluţiei adoptate cu 498 de voturi pentru şi 88 împotrivă.

Acest text, care nu are caracter coercitiv, a fost elaborat de cinci grupuri politice din PE, în urma unor negocieri dificile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri