D. Mihalache: România, un mare contributor la sistemul de sănătate britanic

Data publicării:
mihalache

România are o contribuție financiară semnificativă la Sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS), a declarat marți ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, care a subliniat totodată importanța evitării scenariului în care cetățenii români sunt supuși unor „hărțuieli” de tip administrativ. El a făcut aceste declarații într-o audiere organizată marți de Subcomisia pentru justiție din Camera Lorzilor, relatează The Guardian și The Independent, citate de Agerpres.

mihalache

Audierea a avut loc în contextul investigației demarate de această structură parlamentară cu privire la o serie de aspecte conexe ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și s-a concentrat asupra impactului Brexitului asupra cetățenilor europeni care locuiesc și lucrează în această țară.

Mihalache a accentuat necesitatea ca întregul proces să se desfășoare într-un mod clar și previzibil, argumentând că absența predictibilității exacerbează atât incertitudinea resimțită de cetățenii români după referendumul din 23 iunie 2016, cât și tensiunile sociale, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Dan Mihalache a menționat că România cheltuiește peste 100.000 de euro pentru a pregăti un student la medicină pentru a deveni medic. „Aceasta este contribuția noastră la Serviciul dumneavoastră național de sănătate”, a spus diplomatul român, care a precizat că în cadrul NHS lucrează în prezent cel puțin 10.000 de români.

Oficialul român a amintit, totodată, că respectarea principiului liberei circulații a persoanelor și a drepturilor cetățenilor europeni funcționează în ambele sensuri, apreciind că identificarea unui mecanism pentru protejarea drepturilor câștigate de cetățenii europeni este în interesul ambelor părți.

The Guardian notează că impactul pozitiv pentru România al faptului că cetățeni de-ai săi lucrează peste hotare este acela că ei trimit în țară 7 miliarde de euro „într-un an bun” și 3-4 miliarde euro anual în perioadă de criză economică. The Independent amintește că cifra oficială a românilor care trăiesc în Marea Britanie este de circa 272.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri