Extrema-dreaptă a lui Le Pen, victorie fără precedent în alegeri

Data publicării:
marine le pen - fb

Marine Le Pen FOTO: Facebook

Se prefigurează astfel un succes istoric pentru formaţiunea de extremă-dreaptă, în primul scrutin organizat după atentatele teroriste din Paris, de luna trecută, în urma cărora 130 de oameni au murit.

La nivel național, Frontul Național condus de Marine Le Pen a adunat între 27 și 30 la sută din voturi.

Al doilea tur de scrutin este prevăzut peste o săptămână, la 13 decembrie.

Popularitatea extremei-drepte în Franța este în continuă creștere de la alegerile locale și europarlamentare din 2014.

Partidul are de-acum adepți în toate clasele societății, profitând de pe urma respingerii clasei politice tradiționale, într-o țară în care șomajul endemic afectează aproape 3,6 milioane de persoane.

La scrutinul de duminică, Marine Le Pen – care va candida la președinția țării în 2017 – a câștigat detașat alegerile în regiunea sa, din nordul țării, în timp ce nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen, a ieșit victorioasă în regiunea din sud-est din care face parte și Coasta de Azur. Marion Maréchal-Le Pen, care împlinește 26 de ani peste trei zile, este fiica surorii lui Marine Le Pen. E interesată de politică de la 15-16 ani și a fost aleasă prima oară când avea numai 22 de ani.

Marion Marechal-Le Pen FOTO: Facebook

Președinta Frontului Național, Marine Le Pen, a salutat, duminică seara, un „rezultat magnific” la alegeri și a promis că va reunifica țara. Nepoata sa a subliniat, la rândul ei, „scorul absolut istoric” ce marchează „sfârșitul unui vechi sistem”.

O victorie a extremei-drepte, la 13 decembrie, în una sau mai multe regiuni ar constitui o premieră în istoria Franței.

Pe de altă parte, dacă înainte de atentatele de la Paris, partidul Republicanii al fostului președinte de dreapta Nicolas Sarkozy era cotat cu șanse mari în alegeri, acum a pierdut teren în profitul Frontului Național, clasându-se abia pe locul al doilea, cu până la 27 la sută din voturi la nivel național.

Nicolas Sarkozy a declarat că nu va face front comun cu stânga și nici nu se va retrage la turul al doilea din regiunile unde este cotat cu șanse slabe în fața Frontului Național, o strategie aleasă deja de socialiști. „Mesajul dreptei dă dovadă de o mare iresponsabilitate”, a acuzat stânga.

Socialiștii, clasați pe locul al treilea, conduceau până acum aproape toate regiunile din Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri