Fostul premier polonez Donald Tusk este de astăzi noul preşedinte al Consiliului European

Data publicării:
486636429

Acesta a fost momentul simbolic în care Herman Van Rompuy i-a predat ştafeta noului preşedinte Donald Tusk. Noul lider al Consiliului European şi-a intrat în rol, conştient de uriaşa responsabilitate care îl aşteaptă.

„Dacă sunteţi puţin emoţionaţi în legătură cu această înlocuire sau de schimbarea şefului, nu vă faceţi griji, şi eu sunt puţin emoţionat, poate chiar mai emoţionat decât dumneavoastră”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Este un preşedinte care vine dintr-o ţară care în urmă cu 25 de ani şi câteva săptămâni era despărţită de Uniune prin Cortina de Fier. Acum, fiul preferat al Poloniei este la cârma celei mai importante instituţii politice a Uniunii noastre. Acesta este cu adevărat un moment special”, a spus Herman Van Rompuy.

Fost preşedinte al partidului liberal polonez Platforma Civică, Donald Tusk s-a făcut remarcat mai ales prin succesul economic pe care l-a cunoscut Polonia în timpul mandatului său de premier din ultimi şapte ani. Văzut ca un moderat pragmatic, el a fost deseori criticat pentru relaţiile apropiate cu Germania şi, în special, cu Angela Merkel. Ceea ce, de altfel, i-a câştigat susţinerea liderilor europeni pentru postul de preşedinte al Uniunii, spun analiştii.

„Vin aici cu un scop clar. În aceste vremuri grele, Europa trebuie să fie un proiect de succes. Dragi prieteni, marea politică s-a reîntors în Europa, istoria a revenit. În aceste timpuri avem nevoie de o conducere fermă şi de unitate politică. În al doilea rând, avem nevoie de o hotărâre de nezdruncinat pentru a pune capăt crizei economice”, a menționat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Nu în ultimul rând, Donald Tusk a subliniat importanţa relaţiei cu Statele Unite. Mandatul preşedintelui Consiliului European este de doi ani şi jumătate, cu posibilitate de reînnoire. El stabileşte stabileşte direcţia politică generală şi este principalul reprezentant al Uniunii Europene pe plan extern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri