Franţa consideră că Putin „nu mai onorează” angajamentele Rusiei și anulează întâlnirea cu Lavrov

Data actualizării: Data publicării:
Jean-Yves Le Drian iese din Palatul Elysee.
Jean-Yves Le Drian a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia

Franţa consideră că Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei”, iar Ministerul de Externe de la Paris a decis, în contextul evoluţiilor din criza Rusia-Ucraina, anularea discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumenlete, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete”, a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

În acest context, Jean-Yves Le Drian a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Citiți și:
Antony Blinken anulează și el întâlnirea cu Serghei Lavrov

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, permisiunea utilizării forţei militare în afara Rusiei pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută. "Dacă va fi necesar, ne vom îndeplini obligaţiile asumate" faţă de republicile Lugansk şi Doneţk, a afirmat Vladimir Putin după ce Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea de utilizare a armatei ruse în afara ţării.

Vladimir Putin pretinde că Acordul de la Minsk a fost anulat de autorităţile de la Kiev, prin nerespectarea prevederilor acestuia. Liderul de la Kremlin crede totuşi că frontierele republicilor nerecunoscute de comunitatea internaţională Lugansk şi Doneţk vor fi delimitate la finalul acestei crize, prin negocieri. „Acum nu este posibil acest lucru, dar în viitor va fi posibil”, a apreciat Putin.

O intervenţie militară rusă în Donbas riscă să genereze un conflict militar de amploare cu armata ucraineană, care, în ultimele ore, a mobilizat forţe masive pe linia de contact. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va accepta modificarea frontierelor ţării, sugerând că astfel că armata ucraineană va intra în confruntări cu armata rusă. „Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului”, a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri