Germania a autorizat vânzarea a o sută de obuziere autopropulsate către Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Obuzier autopropulsat german.
Germania autorizează vânzarea a o sută de obuziere autopropulsate către Ucraina. Foto: Profimedia

Guvernul german a aprobat vânzarea către Ucraina a 100 de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze2000, scrie miercuri publicaţia Der Spiegel, care citează un reprezentant al companiei producătoare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), relatează agenţia EFE.

Ucraina a transmis Germaniei în aprilie solicitarea pentru achiziţia acestor arme, conform sursei citate Ministerul german al Economiei dându-şi acordul pe 13 iulie.

În urma acestei tranzacţii compania KMW ar urma să încaseze circa 1,7 miliarde de euro, sumă care ar creşte de mai mult de patru ori valoarea livrărilor de armament german către Ucraina de la începutul agresiunii ruse, valoare estimată la circa 600 de milioane de euro.

Nu este însă clar cât timp va dura procesul de producţie al acestor obuziere. Germania a furnizat deja Ucrainei şapte obuziere Panzerhaubitze2000 şi a instruit pe teritoriul german militarii ucraineni să le folosească, dar acestea provin din stocul armatei germane (Bundeswehr). Alte cinci obuziere de acelaşi tip au fost livrate Ucrainei de Olanda, încă cinci venind din Italia.

De când a început agresiunea rusă, Kievul a reproşat Berlinului lentoarea ajutorului militar german destinat armatei ucrainene, precizează EFE, citată de Agerpres.

Relatarea despre cele o sută de obuziere germane care ar urma să fie vândute Ucrainei vine în ziua în care Rusia a redus din nou, până la 20%, volumul de gaz natural livrat prin conducta Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri