Guvernul Franței refuză să promoveze luna ianuarie ca lună a abstinenţei la alcool. Macron: O masă fără vin ar fi "puţin tristă"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Inițiativa de a promova o lună ianuarie fără consum de alcool a devenit motiv de dispută în Franţa, după ce peste 45 de profesori cu studii în domeniul adicţiilor au semnat o scrisoare prin care îndeamnă statul să susțină o lună de abstinenţă, însă lobby-ul pentru alcool arată că ideea nu este în concordanţă cu cultura franceză, relatează The Guardian. Nici Emmanuel Macron nu este un împătimit al ideii, preşedintele este văzut în Franţa ca fiind cel mai pro-alcool lider de stat de după Al Doilea Război Mondial. El a declarat că bea vin în fiecare zi, la prânz şi seara, şi că o masă fără vin ar fi "puţin tristă".

Cadre universitare şi medici care lucrează în domeniul dependenţelor i-au scris ministrului francez al Sănătăţii pentru a-i spune că statul nu face destul pentru a avertiza populaţia în privinţa riscurilor legate de consumul de alcool. Prin urmare, spun ei, guvernul ar trebui să sprijine o campanie prin care să încurajeze o lună fără alcool la începutul anului.

Conceptul "Dry January" (ianuarie pe sec - n.red.), apărut în Marea Britanie în urmă cu 10 ani, a fost introdus în Franţa în 2020 sub denumirea de "défi de janvier", adică provocarea lunii ianuarie, fiind promovat de organizaţii caritabile din domeniul sănătăţii.

Popularitatea ideii de "Dry January" a crescut din 2020, peste 60% dintre francezi dorind să o aplice în 2024, potrivit unui sondaj BVA pentru Asociaţia Addictions France. Cu toate acestea, ministerul Sănătății nu a promovat campania, iar politicienii sunt reticenţi în a se implica. 

Universitarii şi medicii au declarat în scrisoarea lor că sprijinul statului pentru această iniţiativă ar fi o oportunitate şi un "semnal puternic" care ar "calma" dezbaterea privind consumul de alcool în Franţa.

"Se pare că încrederea în guvern atunci când e vorba de a avea o abordare politică coerentă şi hotărâtă privind alcoolul s-a erodat grav", se arată în scrisoare. Este "mai mult decât păcat" că guvernul continuă să se distanțeze de inițiativa franceză a unei luni ianuarie "pe sec", spun semnatarii scrisorii.

Emmanuel Macron, un președinte pro-alcool

După SUA, Franţa este al doilea mare consumator de vin din lume, iar politicienii francezi sunt atenți la industria vinicolă a ţării, care are 500.000 de angajaţi.

Preşedintele Emmanuel Macron este văzut în Franţa ca fiind cel mai pro-alcool preşedinte de după Al Doilea Război Mondial. El a declarat că bea vin în fiecare zi, la prânz şi seara, şi că o masă fără vin ar fi "puţin tristă". El a fost filmat anul trecut în timp ce a dat pe gât o sticlă de bere în 17 secunde într-un vestiar de rugby.

Puternicul lobby francez al alcoolului susţine că Franţa este o naţiune care bea în mod tradiţional cu moderaţie, astfel încât o lună ianuarie care să fie lună de abstinenţă ca în Marea Britanie nu este în concordanţă cu cultura sa şi este mai potrivită pentru băutorii de lux din nordul Europei.

Cu toate acestea, cei care militează pentru sănătate menţionează cifre precum cele dintr-un sondaj recent realizat de Liga franceză împotriva cancerului, care a arătat că 70% dintre părinţii francezi nu văd nicio problemă în a le da adolescenţilor lor alcool în timpul sărbătorilor.

Politicienii francezi fug de problema alcoolului

Olivier Cottencin, liderul profesorilor care studiază adicția și cel care a coordonat demersul scrisorii, a declarat că este surprinzător faptul că guvernul francez a susţinut o lună fără tutun în fiecare lună noiembrie, dar nu şi o lună fără alcool. El a spus că cercetările ştiinţifice din Marea Britanie în legătură cu o lună ianuarie fără alcool au arătat un impact pozitiv imediat asupra sănătăţii, inclusiv asupra somnului şi a tensiunii arteriale, precum şi un nivel redus de consum de alcool timp de mai multe luni, până în vară.

"Vrem să mobilizăm guvernul, pentru că în Franţa ştim că este important ca statul să se implice în prevenţie", spune Cottencin.

Amine Benyamina, şeful serviciului de psihiatrie şi adicţii de la spitalul Paul-Brousse şi preşedintele Federaţiei franceze pentru studiul adicţiilor, a declarat: "Nu ne dorim o ţară fără alcool, ci o ţară care să fie foarte puternică în ceea ce priveşte explicarea riscurilor. Riscurile legate de alcool, aşa cum ni le arată literatura ştiinţifică nu sunt prezentate în Franţa".

El a spus că există o reticenţă din partea politicienilor francezi, adăugând: "Nu este vorba doar de guvern, ci de întreaga clasă politică, în toată diversitatea sa, care, la unison, nu doreşte să abordeze problema alcoolului în Franţa".

Benyamina a citat cifrele statului potrivit cărora aproximativ 42.000 de decese pe an în Franţa sunt legate de alcool.

O campanie susţinută de guvern privind alcoolul în ianuarie 2023, care arăta oameni ciocnind paharele şi spunând Santé (sănătate), urmată de întrebarea: "Nu este un pic absurd să îi urăm cuiva sănătate cu alcool?" a fost întâmpinată cu obiecţii din partea producătorilor de alcool. Lobby-ul industriei vinului i-a scris lui Macron plângându-se de campanie, spunând că aceasta nu înfăţişa excesul de alcool, ci arăta momente prietenoase, de familie şi nu dădea nicio îndrumare privind consumul în condiţii de siguranţă. Reclama nu a mai fost difuzată.

Politicienii sunt influențați de industria alcoolului

Militanţii pentru combaterea dependenţei au declarat că guvernul cedează prea uşor în faţa industriei alcoolului, iar organizaţiile pentru combaterea dependenţei au declarat, de asemenea, că guvernul a evitat campaniile dure privind alcoolul cu ocazia Cupei Mondiale de Rugby.

Bernard Basset, şeful asociaţiei pentru dependenţe "Association Addictions France", a declarat că politicienii francezi nu țin pasul cu oamenii.

"Ideea de Dry January este percepută din ce în ce mai bine. Clasa politică nu a înţeles că opinia publică doreşte o schimbare", spune el.

Aurélien Rousseau, care a fost ministru al sănătăţii înainte de a demisiona chiar înainte de Crăciun din cauza unei legi privind imigraţia, a declarat pentru BFMTV că el personal va fi abstinent în ianuarie şi că a început deja din decembrie. Însă când a fost întrebat dacă statul va susţine luna ianuarie fără alcool, el a spus: "Sunt precaut în privinţa ideii ca guvernul va lansa o campanie care să le spună oamenilor cum să trăiască timp de o lună". Acesta a precizat că guvernul va face o campanie privind alcoolul în 2024 vizând tinerii şi femeile însărcinate.

Krystel Lepresle, de la Vin et Société, care reprezintă industria franceză a vinului, a declarat că nu pare necesar ca statul să susţină activ o lună fără alcool în Franţa, deoarece 90% dintre francezi beau sub limita recomandată de 10 pahare pe săptămână, iar consumul de alcool a scăzut cu 60% în 60 de ani. Ea susţine că francezii au reuşit "să împace plăcerea consumului cu moderaţia".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri