Incidente violente în principala tabără de refugiați din Bulgaria

Data publicării:
revolte refugiati bulgaria

Cel puțin 26 de persoane au fost rănite și peste 300 au fost reținute în cursul unor incidente violente care au izbucnit joi în cea mai mare tabără pentru migranți din Bulgaria, situată la Harmanli, în sudul țării, relatează Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bilanțul, citat de AFP, a fost anunțat de premierul Boiko Borisov.

„S-a pus capăt revoltei”, a declarat Boiko Borisov la postul național de radio BNR, după o vizită în tabăra de la Harmanli în cursul nopții de joi spre vineri. „În jur de 300 de migranți, printre care șase considerați periculoși pentru siguranța națională, au fost reținuți", iar 24 de polițiști și doi migranți au fost răniți, a precizat premierul bulgar.

Joi seară, poliția a făcut uz de tunuri cu apă și gloanțe oarbe pentru a-i respinge pe sutele de migranți care aruncau cu pietre și încercau să fugă din tabăra în care erau închiși de trei zile.

În cursul dimineții, aproximativ 1.500 de afgani și irakieni, jumătate dintre migranții găzduiți în tabăra de la Harmanli — situată în apropierea frontierei cu Turcia—, incendiaseră pneuri auto și au aruncat cu pietre înspre reprezentanții forțelor de ordine, provocând intervenția a 250 de polițiști, jandarmi și pompieri pentru a-i potoli.

Migranții s-au revoltat din cauza măsurilor luate de autoritățile bulgare pentru a limita răspândirea unei epidemii de scabie. Ca să se limiteze contactele dintre cei din tabără, acestora li se ceruse în urmă cu trei zile să stea izolați în corturile și în spațiile de cazare pe care le au la dispoziție până la începerea examinărilor medicale, luni.

Situația era „sub control” în cursul după-amiezii, când au avut loc „negocieri între migranții furioși și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Refugiați”, a declarat, pentru AFP, purtătoarea de cuvânt a poliției locale, Nina Nikolova.

Cu toate acestea, tensiunea a crescut din nou în orele serii, numeroși migranți încercând să fugă, potrivit poliției.

Incidentele au avut loc pe fondul creșterii tensiunilor în Bulgaria și Grecia provocate de închiderea frontierelor în regiunea Balcanilor. Măsura face aproape imposibilă deplasarea fără opreliști a migranților către vestul Europei.

Potrivit estimărilor oficiale, în Bulgaria sunt blocați în jur de 13.000 de migranți, cei mai mulți dintre ei fiind afgani. Mai multe zeci de mii de persoane se află în aceeași situație în Grecia, principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru cei care vin dinspre Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri