Kemal Kilicdaroglu şi-a recunoscut înfrângerea: Sunt extrem de trist

Data actualizării: Data publicării:
Keml Kilicdaroglu vorbește la microfon
Kemal Kilicdaroglu. Foto: Profimedia Images

Opozantul turc Kemal Kiliçdaroglu, învins duminică de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a exprimat „tristeţea” pentru viitorul Turciei, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

„Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor prin care va trece ţara noastră”, a spus liderul principalului partid turc de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, vorbind la Ankara la sediul partidului, după ce rezultatele preliminare îl dau ca sigur câştigător pe Erdogan.

Kilicdaroglu a susţinut că acestea au fost „cele mai incorecte alegeri în mulţi ani”, dar a apreciat totodată că rezultatul arată dorinţa poporului de schimbare a conducerii autoritare, întrucât Erdogan nu a mai câştigat acum competiţia la fel de uşor ca în cele două alegeri precedente.

Mai devreme, în prima sa intervenţie publică după încheierea alegerilor, Erdogan a spus că acest scrutin, precum şi legislativele desfăşurate pe 14 mai odată cu primul tur al prezidenţialelor şi în urma cărora partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate, constituie un dublu eşec pentru CHP.

Erdogan a mai acuzat partidul CHP şi formaţiunile aliate acestuia că sunt „infiltrate de mişcarea LGBTI”, dat fiind că au insistat asupra drepturilor persoanelor gay pentru a se conforma astfel ideilor progresiste occidentale. „Pentru noi familia este sfântă”, a subliniat Erdogan, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform rezultatelor preliminare neoficiale difuzate de agenţia publică Anadolu, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 47,9%.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kilicdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri