Liderul partidului de guvernare din Polonia vrea un referendum pentru decizia UE de a „amenda” statele care nu primesc migranți

Data publicării:
granița polonia belarus
Foto: Profimedia Images

Liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a reafirmat joi opoziţia Poloniei faţă de mecanismul de relocare a migranţilor între statele UE decis săptămâna trecută de miniştrii europeni de interne şi a anunţat că va fi organizat în ţara sa un referendum pe această temă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Acordul european convenit joia trecută la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre.

Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, contribuţie descrisă de ministrul polonez de interne Bartosz Grodecki ca fiind de fapt o „amendă”.

Prin urmare, Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată.

„Această chestiune trebuie supusă unui referendum şi vom organiza acest referendum”, a spus Jaroslaw Kaczynski în faţa parlamentului de la Varşovia. „Cetăţenii polonezi trebuie să se pronunţe în această chestiune”, a adăugat liderul partidului polonez de guvernământ.

Guvernul condus de premierul Mateusz Morawiecki a transmis deja că nu va aplica noile cote obligatorii de refugiaţi, la fel cum nu le-a aplicat nici pe cele decise tot prin majoritate calificată în Consiliul JAI în 2015, mai ales că între timp Polonia a primit din Ucraina între 1,5 şi 2 milioane de refugiaţi de război. „Nu vom permite să ne fie impuse niciun fel de cote de migraţie pentru refugiaţii din Africa, din Orientul Mijlociu, pentru arabi, musulmani sau pentru oricine”, a declarat premierul polonez.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri