Macron: Nu cred că va exista o soluţie reală negociată între Moscova și Kiev. Războiul va continua

Data actualizării: Data publicării:
Wmmanuel Macron face declarații.
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu crede că poate fi negociată o „soluţie reală” între Moscova şi Kiev pentru a pune capăt conflictului din Ucraina „în zilele şi săptămânile următoare”, ceea ce înseamnă că războiul „va continua”, relatează AFP.

Şeful statului francez a subliniat faptul că ţările europene nu vor intra direct în conflict pentru că „un război cu Rusia ar fi un război mondial, cu o putere dotată” cu armă nucleară.

„Sunt conştient: pe termen scurt, mai degrabă războiul va fi purtat în continuare”, a afirmat Emmanuel Macron. Pentru că „nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o soluţie reală negociată. Sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta”, a menţionat preşedintele francez.

„Discuţia cu (Vladimir) Putin este dificilă pentru că refuză încetarea focului”, care este „condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a apreciat el.

„Responsabilitatea noastră este să continuăm să vorbim cu popoarele rus şi belarus”, dar de asemenea cu „liderii” şi „să respectăm întotdeauna Rusia ca ţară” pentru că „nu există pace durabilă dacă Rusia nu este încadrată într-o mare arhitectură de pace pe continentul nostru”, a afirmat, de asemenea, preşedintele francez, mai notează sursa citată de Agerpres.

Mai mult, „toţi admirăm foarte mult rezistenţa manifestată de poporul ucrainean, liderii săi şi preşedintele său”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa „va avea contribuţia sa pentru a-i primi, îngriji, adăposti şi integra” pe ucrainenii care fug din ţara lor afectată de război. De asemenea, preşedintele francez a indicat că ar putea fi luate măsuri pentru a ajuta Republica Moldova, „o ţară mică care se află sub presiune” din cauza afluxului de refugiaţi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri