Macron: Nu ne mai putem baza pe SUA pentru securitate

Data publicării:
President And Mrs. Trump Welcome French President Macron To White House
WASHINGTON, DC - APRIL 23: U.S President Donald Trump (L) and French President Emmanuel Macron walk out of the White House before participating in a tree-planting ceremony on the South Lawn April 23, 2018 in Washington, DC. Trump is hosting Macron for a two day offical visit that will include dinner at George Washington's Mount Vernon, a tree planting on the White House South Lawn and a joint news conference. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Uniunea Europeană trebuie să-şi construiască propriul sistem de securitate, pentru că nu se mai poate baza pe Statele Unite. Asta le-a spus preşedintele Franţei, Emanuel Macron, ambasadorilor reuniţi la Palatul Elysee.

Liderul francez promite că în câteva luni, le va prezenta partenerilor europeni un plan de consolidare a securităţii comune. Pe de altă parte, preşedintele francez susţine că este nevoie de un nou grup de lucru constituit de marile puteri, în condiţiile în care G7, care grupează cele mai puternice economii, a devenit un summit al umbrelor, după dezacorduri între Donald Trump şi alţi lideri.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Multilateralismul trece printr-o criză majoră, care ne afectează activitatea diplomatică, în special din cauza politicii americane. Dubiile faţă de NATO, politicile comerciale unilaterale şi agresive care aproape că au provocat un război comercial cu China, Europa şi alte ţări, retragerea din acordul de la Paris, ieşirea din acordul nuclear cu Iranul, vedem ce impact au toate. Partenerul alături de care Europa a construit ordinea multilaterală postbelică pare să fi întors spatele acestei istorii comune. Adevărata întrebare nu este neapărat dacă îl vom trage pe Donald Trump de mânecă la următorul summit, ci modul în care noi toţi înţelegem momentul de transformare profundă pe care îl trăim, cu care se confruntă societăţile noastre: marea schimbare demografică care zguduie Africa şi Europa, dar şi alte continente, marea transformare ecologică şi climatică”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri