Ministrul german de externe, pledoarie în favoarea Moscovei: „Eu sunt pentru apropierea UE de Rusia”

Data publicării:
steinmeier - GettyImages-543390684

FOTO: Gulliver/GettyImages

Steinmeier a insistat că sunt mulți cei care consideră că trebuie să se producă o apropiere între Rusia și UE, adăugând: „Eu sunt unul dintre aceștia”.

Șeful diplomației germane a inaugurat împreună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, o școală de vară, după care amândoi au abordat situația relațiilor germano-ruse și alte teme din actualitatea internațională cu un grup de studenți.

„Vedem că în Europa se înțelege tot mai clar că nu există alternativă la normalizarea relațiilor și la restabilirea cooperării în formatele existente", a spus Lavrov, citat de presa locală. El a insistat că mulți oameni politici înțeleg deja că înghețarea mecanismelor de cooperare — printre care dialogul în domeniul energiei între UE și Rusia și activitatea Consiliului NATO-Rusia — a fost o greșeală și, în plan bilateral, și-a exprimat speranța că relațiile dintre Moscova și Berlin „vor reveni la vechea traiectorie”.

„Când există conflicte se pare că se confirmă (ideile conform cărora există) o confruntare între Occident și Rusia. Voci în acest sens se aud atât în Rusia, cât și în Occident, dar eu cred că și unii și alții se înșeală”, a mai spus Steinmeier.

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, Steinmeier a informat că a venit cu propuneri care „ar putea ajuta la îmbunătățirea situației de securitate” în zona de conflict.

Totodată, Steinmeier i-a spus lui Lavrov că acordurile de la Minsk trebuie să rămână punctul central al procesului de pace ucrainean, în pofida unei creșteri a tensiunilor în provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu doi ani, a relatat agenția RIA, citată de Reuters. Lavrov a promis că Moscova își va respecta partea care îi revine din înțelegere, potrivit Interfax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri