Președinta PE: „Europa va fi mai puternică atunci când România se va alătura zonei euro și își va ocupa locul binemeritat în Schengen”

Data actualizării: Data publicării:
Roberta Metsola și Klaus Iohannis, la Strasbourg.
Roberta Metsola și Klaus Iohannis, la Strasbourg. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei, care este „prima responsabilitate” a UE. Ea a spus, într-o conferință cu președintele Klaus Iohannis, că România va deveni mai puternică după ce va adera la zona euro și la spațiul Schengen.

„Ucraina este prima noastră responsabilitate, prima noastră prioritate. Europa este mai puternică datorită eforturilor noastre unite și aici România joacă un rol crucial pe flancul de est”, a spus Metsola, la o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, înainte de discursul acestuia în Parlamentul European.

„Europa va fi și mai puternică atunci când România se va alătura zonei euro și își va ocupa locul binemeritat în Spațiul Schengen. Pentru noi este clar, data de 31 martie va fi o dată semnificativă pentru toți europenii”, a adăugat ea.

„Cei 17 ani în care România a fost membră a Uniunii Europene au fost transformatori pentru România și pentru Europa, a adus oportunități pentru toți”, a spus Metsola.

„În doar 4 luni, va sosi din nou vremea ca românii și ceilalți cetățeni europeni să stabilească o direcție reînnoită pentru Europa. În data de 9 iunie, peste 19 milioane de români vor vota pentru 33 de eurodeputați. Cine vor fi acești oameni, ce vor reprezenta ei – asta stă în mâinile românilor. Ei vor da formă politicilor, vor adopta legislația care va modifica Europa. Românii vor alege să voteze. Mesajul meu este să nu înțelegem că Europa este ceva dat, să lăsați pe alții să decidă pentru dvs”, a mai spus președinta Parlamentului European.

Metsola a mai spus că este important pentru legitimitatea UE ca toată lumea să se simtă reprezentată în funcţiile de vârf din blocul comunitar şi ca echilibrul geografic să fie respectat.

„Nnu putem ignora temerile oamenilor, pentru că altfel vom creşte polarizarea. Este mai simplu să întocmeşti o naraţiune în alb-negru, dar sunt sigură ca dacă conteşti acea naraţiune arătând de ce se iau deciziile îl putem contracara”, a explicat ea.

„Provocarea nu este doar populismul, ci şi majoritatea tăcută. Până în ziua alegerilor vom încerca să-i convingem că votul contează”, a mai spus Metsola.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri