Sari la conținut

Protest al romilor la Paris

Romii adunaţi în faţa primăriei şi susţinători ai drepturilor minorităţilor spun că decizia de evacuare a taberei de la Porte de Clignancourt este abuzivă.

Mulțimea prezentă în fața primăriei cere autorităților să fie lăsată în continuare să trăiască în acele adăposturi încropite la Porte de Clignancourt măcar pe perioada iernii. Chiar dacă primăria le oferă hoteluri sociale pe o perioadă limitată de timp, oamenii spun că vor fi cazați doar pentru câteva zile, iar apoi aruncați din nou în stradă”, transmite corespondentul Digi24 Sebastian Perju.

Tabăra va fi dezafectată pe baza unui ordin judecătoresc obţinut de compania naţională de căi ferate care deţine terenul şi care susţine că în adăposturile improvizate, unde oamenii se încălzesc la reşouri şi focuri de lemne, ar putea izbucni un incendiu.

Gerald Briant, viceprimar al arondismentului 18: Suntem obligaţi să-i evacuăm , e periculos acolo. E suficient să mergeţi acolo şi vă veţi putea da seama ce s-ar putea întâmpla în cazul unui incendiu.

300 de romi, cei mai mulţi originari din România, trăiesc din iunie 2015 în această tabără improvizată în nordul capitalei franceze, de altfel singura din Paris. În apărarea lor a sărit şi organizaţia Amnesty International care susţine că mai mult ca sigur familiile vor ajunge pe stradă în plină iarnă şi face apel la autorităţile franceze să găsească o soluţie pentru cazarea lor pe termen lung în condiţii decente.