Sari la conținut
News Alert

Manifestaţie anticorupție, după model românesc

Mii de slovaci au înfruntat ploaia pentru a protesta faţă de corupţia din mediul de afaceri şi cel guvernamental. Slovacii s-au inspirat din protestele anticorupţie din România, de la începutul acestui an, scrie presa de la Bratislava.

Demonstranţii, majoritatea studenţi, au mărşăluit prin centrul capitalei Bratislava şi au scandat sloganuri împotriva premierului Robert Fico (centru-stânga), pe care îl acuză de corupţie. Ei au cerut totodată demisia ministrului de Interne, Robert Kalinak, a șefului poliției, Tibor Gaspar, și a șefului unei unități speciale a Parchetului însărcinată cu lupta contra corupției, Dusan Kovacik.

Scandalul a pornit de la un fost ministru slovac de interne, un aliat al premierului, care este acuzat că a luat mită 200 de mii de euro de la un om de afaceri. Şi premierul este bănuit de afaceri murdare cu apartamentul său luxos pe care l-a închiriat de la un om de afaceri influent.

Manifestația a fost organizată la chemarea a doi studenți, David Straka și Karolina Farska, relatează Agerpres.  „Corupția este una din cele mai mari probleme ale Slovaciei. Banii noștri dispar în buzunarele oligarhilor”, a declarat aceasta din urmă.

Manifestația a fost susținută de președintele slovac, Andrej Kiska, critic deschis al prim-ministrului. „Dacă noi rămânem tăcuți, nimic nu se va schimba aici”, a declarat el pentru cotidianul Dennik N.

Conform unui raport recent al Transparency International Slovakia, această țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a zonei euro, este a 7-a cea mai coruptă din Uniunea Europeană.