Sari la conținut

Puciul din Turcia, prin filtrul presei străine

Jurnaliștii străini încearcă să își dea seama ce urmează acum pentru Turcia.

Potrivit unui articol din New York Times „această experienţă îl va face pe Tayyip Erdogan mai puternic şi mai popular. A apărut drept apărătorul naţiunii împotriva conspiraţiei - de data aceasta una reală - şi legătura sa cu alegătorii a devenit mai apropiată. Mai puţin clar este modul în care se va folosi preşedintele de această putere.”

The Economist încearcă să facă lumină în ceea ce a făcut Erdogan până acum. „Pentru Erdogan, acest puci ratat este o oportunitate de a vindeca o societate profund divizată. (...) Practic întreaga clasă politică, la fel ca majoritatea covârşitoare a cetăţenilor, deopotrivă susţinători şi contestatari ai lui Erdogan, au condamnat această lovitură de stat. Aceasta este vestea cea bună. Vestea rea este că acest sentiment de solidaritate riscă să fie înăbuşit de dorinţa de răzbunare.”

Platforma de blogging Vox, atrage atenția asupra unei schimbări importante de atitudine a lui Erdogan. „Vineri noaptea, în timpul celei mai haotice serii de evenimente, Erdogan a dat un interviu printr-un serviciu de video chat de pe telefonul său pentru a cere cetăţenilor turci să iasă în stradă împotriva loviturii de stat. (...) Ironia a fost imediat remarcată. Acest comportament fiind o schimbare destul de mare de la atitudinile anterioare ale lui Erdogan atât în ce priveşte reţelele sociale, cât şi protestele publice. De asemenea, ea a pornit o mică dezbatere cu privire la rolul acestor tehnologii în prevenirea unei lovituri de stat.