Scandalul achiziției vaccinurilor Pfizer. Ombudsmanul european, nemulțumit de Comisia Europeană, cere ca SMS-urile să fie arhivate

Data publicării:
seringa care trage serul dintr-un vaccin pe fondul unui steag ue
Comisia Europeană este criticată de ombudsmanul european pentru lipsa de transparență în privința contractului de achiziționare a vaccinurilor anti-Covid de la Pfizer Foto: Profimedia Images

Ombudsmanul european, Emily O'Reilly, a criticat joi Comisia Europeană pentru „administrare defectuoasă”, întrucât executivul comunitar nu a publicat schimburile de mesajele text între preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, şi directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, despre negocierea unui contract masiv privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, relatează agenţiile Reuters şi dpa.

Comisia Europeană a susţinut luna trecută că nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi nu mai deţine acele mesaje legate de contractul prin care UE s-a angajat că cumpere de la compania Pfizer-BioNTech 900 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, cu o opţiune pentru încă 900 de milioane de doze.

În urma acestui caz, descris de Ombudsmanul european drept unul de „administrare defectuoasă” și care ar trebui să fie un „apel de trezire”, Emily O'Reilly consideră că ar trebui luate măsuri, astfel încât mesajele tip SMS să fie recunoscute ca documente europene ce cad sub incidenţa regulilor privind transparenţa, așa încât ele trebuie să fie arhivate şi disponibile pentru solicitările primite în baza regulilor privind libertatea informaţiei.

„Gestionarea acestui acces la documente lasă impresia regretabilă a unei instituţii a UE care nu este deschisă faţă de chestiunile de interes public semnificativ”, spune Ombudsmanul european. „Accesul public la mesajele de lucru este un element nou pentru administraţia UE şi unul care trebuie abordat în mod substanţial şi cu bună-credinţă”, adaugă Emily O'Reilly.

Activitatea Ombudsmanului european aduce în atenţia publicului deficienţe care altfel ar putea trece neobservate, dar recomandările sale nu sunt obligatorii pentru instituţiile UE şi nu există sancţiuni pentru neaplicarea lor, precizează Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri