Soția noului președinte al Ucrainei a cumpărat un apartament de lux în Crimeea, la jumătate de preț

Data actualizării: Data publicării:
Olena Zelenska, soția președintelui ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski
Olena Zelenska, soția președintelui ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Soţia noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a cumpărat un apartament de lux de la omul de afaceri Oleksandr Buriak, plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia, informează Reuters, citând documente oficiale.

olena zelenska se pupa cu volodimir zelenski - instagram
Soții Zelenski se sărută la aflarea rezultatului alegerilor Foto: Instagram

La 21 aprilie, umoristul Volodimir Zekenski a triumfat în alegerile prezidenţiale din Ucraina, ţară măcinată de corupţie, dificultăţi economice şi un război sângeros. El a susţinut în campanie că nu are nicio legătură cu elita care domină viaţa politică şi economică a ţării, elită de care electoratul a fost extrem de dezamăgit, ceea ce l-a determinat să se îndrepte într-o proporție covârșitoare către actorul lipsit de experiență în politică. Zelenski a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu 73 la sută din sufragii, în fața președintelui în exercițiu, Petro Poroșenko.

Cât costă apartamentul de lux de pe malul Mării Negre

„Însă achiziţionarea unui apartament de lux în complexul Emperor de pe malul Mării Negre, în Crimeea, arată că familia lui Zelenski a beneficiat de pe urma unei tranzacţii cu un membru marcant al acestei elite”, scrie agenția Reuters, citată de News.ro.

Soţia lui Zelenski, Olena Zelenska, a achiziţionat, la jumătate de preţ, un penthouse în acest complex de pe malul Mării Negre aparţinând oligarhului Oleksandr Buriak. Ea a plătit, în 2013, suma de 163.893 de dolari pentru apartamentul cu trei camere, potrivit declaraţiei de venit depuse de soţul ei anul acesta. Asta înseamnă 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă la acel moment, potrivit site-ului domik.ua, era între 3.000 şi 4.000 de dolari pe metru mătrat, mai scrie sursa citată.

Un agent imobiliar a declarat, sub protecţia anonimatului, că un apartament ca cel din complexul Emperor se vinde de obicei cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.000 de dolari pe metru pătrat, dar poate ajunge şi până la 5.000 de dolari pe metru pătrat.

Peninsula Crimeea a fost anexată de Moscova în 2014.

Nici Zekenski, nici soţia acestuia şi nici omul de afaceri nu au dorit să comenteze informaţiile, precizează Reuters.

Cine este oligarhul care deține complexul imobiliar

Oleksandr Buriak este un fost membru al Parlamentului ucrainean, care, împreună cu fratele său, Serghei, a deţinut acţiuni la banca Brokbiznesbank din 2010 până în 2013, când şi-a vândut cea mai mare parte a acţiunilor.

Potrivit unei anchete, membri ai conducerii băncii, a căror identitate nu a fost făcută publică, sunt investigaţi sub acuzaţia de deturnare de fonduri din bugetul companiei începând cu anul 2012. Ca parte a investigaţiei, procurorii au confiscat bunurile a două companii suspectate că au beneficiat de fondurile fraudate. Este vorba despre companiile Seredinețke şi  Svarog-Bukovina, care sunt deţinute de Buriak, mai scrie sursa citată.

Suspiciuni mai vechi de legături cu oligarhii

Volodimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei și soția sa, Olena Zelenska
Volodimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei și soția sa, Olena Zelenska sunt bănuiți de legături cu oligarhii

Acuzații că Volodimir Zelenski ar avea legături cu oligarhii au apărut încă de la sfârșitul campaniei electorale, iar suspiciunile au fost trezite tot de anumite proprietăți imobiliare. Zelenski are mai multe apartamente şi o casă în Ucraina, iar jurnaliştii au descoperit că ar avea şi o vilă de patru milioane de euro în Italia, pe care nu a menţionat-o în declaraţia de avere.  Acolo ar fi vecin cu oligarhi ruși celebri, printre Oleg Deripaska.

Pe de altă parte, unii observatori bănuiau în campanie că Zekenski ar fi doar un paravan pentru oligarhul Ihor Kolomoiski, un rival al preşedintelui Petro Poroșenko. Postul TV al lui Kolomoiski a difuzat aproape tot serialul de comedie care l-a făcut celebru pe Zelenski.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri