Tensiuni diplomatice între SUA și Marea Britanie, după ce soția unui oficial american a provocat un accident mortal

Data publicării:
harry-dunn-fb
Foto: facebook.com/Justice4Harry19

Un accident rutier care a avut loc în luna august a acestui an, în Marea Britanie, a creat tensiuni diplomatice între Londra și Washington. Soția unui diplomat american a provocat accidentul în care și-a pierdut viața un tânăr, după ce polițiștii au stabilit că femeia conducea pe „partea greșită a drumului”. Aceasta a părăsit Regatul Unit, în ciuda autorităților britanice, relatează CNN.

Poliția britanică a dat, duminică, detalii despre accidentul provocat de soția unui diplomat american, pe 27 august, în Northamptonshire. Orașul din centrul Angliei găzduiește o bază a Aviației Regale Britanice, controlată de Forțele Aeriene ale SUA.

Mașina care s-a ciocnit cu o motocicletă neagră era condusă pe partea greșită a drumului”, au subliniat polițiștii.

Vă reamintim, în Marea Britanie circulația rutieră se desfășoară pe partea stângă a drumului, spre deosebire de restul Europei și chiar Statele Unite, unde mașinile circulă pe partea dreaptă.

În urma accidentului, un tânăr de 19 ani, Harry Dunn, care se afla pe motocicletă a murit.

În vârstă de 42 de ani, femeia a părăsit între timp teritoriul britanic, iar autoritățile de la Londra au cerut întoarcerea ei, însă cererea a fost respinsă de către Washington.

Potrivit Convenției de la Viena din 1961, diplomații și membrii familiilor lor au imunitate în fața justiției din țările gazdă.

Potrivit unui răspuns al Departamentului de Stat american pentru CNN „imunitatea este rar ridicată”. Autoritățile americane au transmis în schimb „cele mai sincere condoleanțe” familiei.

Dominic Raab, secretar de stat britanic pentru relații externe, și-a exprimat dezamăgirea, într-un comunicat de presă, și a cerut autorităților americane să-și schimbe decizia.

Potrivit unui comunicat al familiei, soția diplomatului „trebuie să se întoarcă în Marea Britanie pentru a ajunge în fața instanței”.

Un purtător de cuvânt al poliției din Northamptonshire a precizat că familia lui Harry Dunn „merită dreptate și, pentru a ajunge acolo, trebuie să aibă loc o investigație elaborată, cu ajutorul tuturor părților implicate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri