Unde puteți verifica restricțiile de călătorie impuse de fiecare dintre statele UE

Data actualizării: Data publicării:
Ciprul a primit primii turişti după ce frontierele sale au fost închise aproape trei luni
Foto: Agerpres

Situația îmbolnăvirilor în România, ca și în alte state, evoluează de la o zi la alta. Dacă în România lista țărilor „verzi” se actualizează săptămânal, în fiecare luni, măsurile luate de alte state membre ale Uniunii Europene sunt greu de prezis în contextul pandemiei. În aceste condiții, recomandarea comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, este simplă: să urmărim și să ne informăm foarte bine în legătură cu destinațiile în care vrem să călătorim.

„Călătoriile sunt deja în cărți pentru multe destinațiiComisia Europeană monitorizează și ajută statele membre să ia decizii referitoare la măsurile necesare pentru a permite călătoriile. Mulți oameni cred că se gândesc sau deja au rezervat vacanțe. Trebuie să vă informați foarte bine înainte să luați o decizie unde să călătoriți vara aceasta. Realitatea este că nu putem prezice situația epidemiologică din fiecare stat membru. De exemplu, în Belgia, se emit recomandări în fiecare saptămână. Pentru săptămâna aceasta știm care e situația. Până săptămâna viitoare se poate schimba”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Olanda, de exemplu, a anunțat joi că începând din 9 iulie, românii care sosesc în țară trebuie să se autoizoleze 14 zile.

Cu o zi înainte, miercuri, Austria a emis avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, invocând o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări.

Deja sunt cel puțin zece țări europene care pun condiții sau restricționează circulația românilor.

Întrebat dacă există riscul ca tot mai multe state UE să impună restricții românilor, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seara la Digi24 că misiunile diplomatice de la București ale acestor state trimit rapoarte zilnice despre situația infectărilor din România și, deci, totul depinde de evoluția epidemiologică din țara noastră.

Astfel, pentru o bună informare, sfatul comisarului Adina Vălean este să consultați site-ul RE-open EU, care are și variantă în limba română. Aici puteți găsi informații despre situația dintr-o posibilă destinație pe care o alegeți, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.

De asemenea, puteți consulta aici lista pusă la dispoziție de MAE cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri