Valul de căldură cuprinde și Grecia începând de la jumătatea acestei săptămâni. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Data actualizării: Data publicării:
turisti la acropole
Val de caniculă în Grecia. Foto: Profimedia Images

Un val de căldură va lovi Grecia începând de la jumătatea acestei săptămâni, după o serie de ploi nespecifice acestui anotimp care au căzut în mai multe regiuni ale ţării, a anunţat luni Serviciul naţional elen de meteorologie.

Temperaturile vor depăşi pragul de 40 de grade Celsius în întreaga ţară, iar valul de căldură va dura cel puţin până la finalul acestui weekend, relatează dpa, citată de Agerpres. Locuitorii din Grecia au fost sfătuiţi să poarte articole vestimentare în culori deschise, să bea multă apă şi să evite consumul de alcool.

Serviciile de pompieri au avertizat că riscurile de izbucnire a unor incendii de pădure vor creşte în perioada următoare.

Caniculă în mai multe țări din Europa

Un val canicular neobişnuit de timpuriu a afectat și Spania, în centrul şi nord-estul ţării. Serviciul naţional de meteorologie AEMET a prognozat 39 până la 40 de grade Celsius pentru Madrid, în timp ce la Zaragoza temperaturile au ajuns și la 45 de grade Celsius, sâmbătă. 

Autorităţile au sfătuit locuitorii să bea multă apă, să se limiteze la mese uşoare, să se ferească de soare, să evite efortul fizic şi să consulte un medic la primul semn de insolaţie.

Combinată cu seceta severă, căldura excesivă creşte riscul de incendii de vegetaţie. De la începutul anului, peste 19.000 de hectare de pădure au ars, de aproximativ două ori mai mult comparativ cu media pentru aceeaşi perioadă din 2006 până în 2021, a relatat postul de televiziune RTVE, citând date de la serviciul european de observare a Pământului Copernicus.

Potrivit cotidianului El País, citat de Agerpres, numărul episoadelor caniculare din Spania este în creştere. Acestea debutează mai devreme în an, sunt mai lungi, aduc temperaturi mai ridicate şi afectează concomitent din ce în ce mai multe zone ţării.

Și în Franța și Marea Britanie au fost înregistrate temperaturi foarte mari. În Hexagon zeci de departamente au fost plasate sub cod portocaliu. În alte regiuni a fost instituit chiar codul roșu, ceea ce a însemnat și anularea mai multor evenimente sportive și culturale.

Britanicii se confruntă și ei cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Săptămâna trecută, vineri, a fost cea mai călduroasă zi a anului în regat, cu peste 32 de grade Celsius în unele zone.

Val de caniculă și în România în zilele următoare

De asemenea, un val de caniculă va lovi și România în zilele care urmează. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri