Uganda a introdus una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ din lume

Data actualizării: Data publicării:
Strada din Kampala Uganda
Strada din Kampala, Uganda. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ din lume, sfidând presiunea internațională, informează CNN.

Proiectul de lege presupune pedeapsa cu moartea pentru "homosexualitate în stare agravantă", care include sex cu un minor, sex după infectarea cu HIV și incest.

Legea incriminează educația sexuală pentru comunitatea gay și cei care nu raportează poliției cazurile de homosexualitate în stare agravantă comit o infracțiune. Totodată, legea cere proces de "reabilitare" - criticata terapie de conversie - pentru homosexualii care încalcă legea.

Museveni a trimis legea înapoi la Parlament pentru modificări la începutul anului, iar noua formă a trecut prin legislativ luna aceasta.

Președintele care conduce țara africană din 1986 a fost aspru criticat deja de Occident pentru acest proiect de lege. O lege homofobă asemănătoare a fost respinsă de instanțe în 2014.

Anita Annet Among, purtător de cuvânt al Parlamentului, a anunțat cu entuziasm promulgarea legii, spunând că "forul legislativ a răspuns cererilor cetățenilor".

Henry Mukiibi, un activist care ajută ugandezii din comunitatea LGBTQ, a declarat pentru CNN că îi este teamă că oamenii vor începe să-și facă singuri dreptate "Este oribil, nu ne așteptam la asta, credeam că va fi sfătuit să o respingă. Urmează să fim torturați. Mă sperie ce urmează. Oamenii așteptau să treacă legea ca să poată începe. O să murim".

Activiștii încearcă acum să găsescă modalități ca să schimbe legea în instanță.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri