Ultima navă cu cereale pleacă azi din Ucraina. Ce condiții impune Rusia pentru prelungirea acordului

Data publicării:
Navă cu cereale din Ucraina.
Navă cu cereale ucrainene. Foto: Profimedia

Ultima navă cu cereale urmează să plece azi din Ucraina în baza acordului care permite exportul de cereale ucrainene în condiții de siguranță în Marea Neagră. Anunțul făcut de ONU a venit cu o zi înainte ca acordul să expire, în condițiile în care Rusia nu vrea să-l prelungească dacă nu primește facilități pentru exportul îngrășămintelor și cerealelor sale, relatează Reuters.

ONU și Turcia au intermediat acordul anul trecut, pentru a evita astfel o criză alimentară globală, în condițiile în care Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume.

Acordul a fost încheiat inițial pentru 20 de zile. Moscova a fost de acord să-l prelungească cu încă 120 de zile în noiembrie, iar în martie a fost de acord cu o prelungire cu încă 60 de zile - până pe 18 mai.

Pentru a convinge Rusia în iulie să permită exporturile de cereale din Marea Neagră, Națiunile Unite au convenit în același timp să ajute Moscova cu propriile transporturi agricole timp de trei ani.

„Există încă multe întrebări deschise cu privire la partea noastră din acord. Acum va trebui luată o decizie”, a sus marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Înalți oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru a discuta despre acordul pentru cereale . Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat marți: „Contactele au loc la diferite niveluri. Ne aflăm, evident, într-o etapă delicată”.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat săptămâna trecută că, în opinia sa, acordul ar putea fi prelungit cu încă două luni.

Deși exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor.

Statele Unite au respins plângerile Rusiei. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat săptămâna trecută: „Exportă cereale și îngrășăminte la aceleași niveluri, dacă nu mai mari, decât înainte de invadarea Ucrainei”.

Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a spus luni că eforturile vor continua în zilele următoare pentru a prelungi acordul.

Potrivit Reuters, Rusia are mai multe cerințe în schimbul cărora ar accepta prelungirea acordului.

Într-o scrisoare adresată oficialilor ONU în 16 martie, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a spus că Moscova va lua în considerare extinderea acordului de export de cereale cu Ucraina din Marea Neagră după 18 mai numai dacă următoarele „probleme sistemice” vor fi rezolvate: reintroducerea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul de plăți SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb către Rusia, ridicarea restricțiilor privind asigurarea și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești, repornirea unei conducte de amoniac de la Togliatti la Odesa, deblocarea conturilor și activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri