Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Fâșia Gaza. OMS: „Nimeni nu e în siguranță”

Data publicării:
oameni in fasia gaza
Un copil este ucis, în medie, la fiecare 10 minute în Fâșia Gaza, a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. FOTO: Profimedia Images

Un copil este ucis, în medie, la fiecare 10 minute în Fâșia Gaza, a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața Consiliului de Securitate al ONU, avertizând: „Nimeni nu este în siguranță”, transmite Reuters.

El a spus că jumătate din cele 36 de spitale din Gaza și două treimi din centrele sale de asistență medicală primară nu funcționează, iar cele care funcționeazăsunt depășite, descriind sistemul de sănătate ca fiind „în genunchi”.

„Coridoarele spitalelor sunt pline de răniți, bolnavi, muribunzi, iar morgile nu mai fac față. Medicii fac intervenții fără anestezie, de cele mai multe ori. Zeci de mii de persoane strămutate se adăpostesc în spitale. În medie, un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza”, a declarat Tedros în fața consiliului format din 15 membri.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat Consiliului de Securitate că Israelul a creat un grup operativ pentru a înființa spitale în sudul Fâșiei Gaza. Pe 12 octombrie, Israelul a ordonat unui număr de aproximativ 1,1 milioane de oameni din Gaza să se deplaseze spre sud înainte de invazia terestră.

„Israelul este în discuții avansate cu Emiratele Arabe Unite, cu CICR și cu alte țări europene cu privire la înființarea de spitale de campanie. Israelul a facilitat transportul iordanian de ajutoare medicale către spitalele din nordul Fâșiei Gaza. Din păcate, Israelul face mult mai mult pentru bunăstarea locuitorilor din Gaza decât OMS sau orice alt organism al ONU”, a spus Erdan.

Statele Unite fac tot posibilul pentru a încerca să furnizeze combustibil spitalelor din Gaza, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, subliniind că facilitățile civile și umanitare trebuie respectate și protejate în conformitate cu dreptul internațional.

Wood a spus că Hamas a folosit civili ca scuturi umane.

„Aceste tactici lașe nu diminuează responsabilitatea Israelului de a distinge între civili și teroriști în lupta sa împotriva Hamas”, a spus el. 

Consiliul de Securitate a ținut un moment de reculegere la începutul reuniunii.

Tedros și-a amintit că a crescut în timpul războiului din Etiopia, spunând că a înțeles prin ce trec copiii din Gaza.

„Sunetul focurilor de armă și al obuzelor, mirosul de fum după ce au lovit, gloanțele pe cerul nopții, frica, durerea, pierderea - aceste lucruri au rămas cu mine toată viața”, a spus el.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri