Un fost președinte al Taiwanului va face o vizită istorică în China, prima a unui înalt oficial de la Taipei după 1949

Data publicării:
Xi și Ma
Ma, unul dintre liderii importanți ai Kuomintang (n. red. – Partidul Naționalist Chinez), principalul partid de opoziție din Taiwan, a mai avut o întâlnire istorică cu dictatorul de la Beijing în 2015. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-Jeou va face o vizită istorică în China (n. red. – Republica Populară China), prima a unui înalt oficial de la Taipei, fost sau actual, în China continentală de la finalul Războiului Civil Chinez, în 1949, și de la refugierea guvernului Republicii China pe insula Taiwan, relatează Reuters.

Vizita fostului oficial vine în condițiile în care tensiunile dintre guvernele de la Beijing și Taipei sunt tot mai intense, iar China continuă să accentueze presiunea politică și militară pe insula pe care o consideră parte a teritoriului său.

Ma, unul dintre liderii importanți ai Kuomintang (n. red. – Partidul Naționalist Chinez), principalul partid de opoziție din Taiwan, a mai avut o întâlnire istorică cu dictatorul de la Beijing în 2015, la Singapore. Această întâlnire a avut loc cu puțin timp înainte de alegerea actualei președinte a Taiwanului, Tsai.

Conform reprezentanților lui Ma, fostul președinte va vizita China între 27 martie și 7 aprilie și va trece prin Nanjing, Wuhan, Changsha, Congqing și Shanghai. El se va întâlni cu studenți și va vizita locuri cu legătură cu Al Doilea Război Mondial, Al Doilea Război Chino-Japonez (1937-1945) și cu Revoluția Xinhai din 1911, în urma căreia s-a prăbușit monarhia chineză Qing și a fost înlocuită cu Republica China (n. red. – actualul stat taiwanez).

Ma nu a precizat dacă se va întâlni cu vreun lider sau oficial al Partidului Comunist Chinez sau dacă va avea vreo discuție cu Xi Jinping.

Kuomintang-ul, care favorizează, în mod paradoxal, relații mai apropiate cu China condusă de Partidul Comunist Chinez, dar care neagă că este pro-Beijing, a crescut discuțiile cu conducerea Chinei continentale în ultima perioadă.

Luna trecută, vicepreședintele partidului, Andrew Hsia, a vizitat Beijing-ul și s-a întâlnit cu un lider important al Partidului Comunist, Wang Huning.

Partidul de guvernare actual din Taiwan, Partidul Democrat Progresist a profitat de ocazia vizitei lui Hsia pentru a ataca Kuomintang-ul pentru apropierea de Beijing și i-a acuzat pe politicienii partidului că vor să „vândă Taiwanul Chinei” și să „jure credință comuniștilor”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri