Un nou 4 iulie sângeros. Ziua Independenței SUA a fost umbrită de 16 atacuri cu arme de foc. Cea mai tânără victimă are doi ani

Data publicării:
Scenă a crimei la locul unui atac cu arme de foc de 4 iulie în Philadelphia
Cel mai sângeros atac a avut loc la Philadelphia, în Pennsylvania. Foto: Profimedia Images

Ziua Independenței Statelor Unite nu a fost doar motiv de sărbătoare pentru mulți americani, în condițiile în care ziua națională a țării a fost umbrită de numeroase atacuri cu arme de foc, relatează The Guardian.

Din capitala Washington și până în Fort Worth, în statul Texas, din Florin în California, pe coasta de vest și până pe cea de est, în cartierul Bronx din New York, weekend-ul long de 4 iulie din SUA a fost umbrit de 16 atacuri în masă cu arme de foc. 15 oameni au murit, iar alți aproape 100 au fost răniți.

The Gun Violence Archive (GVA), o organizație care inventariază și clasifică aceste atacuri într-o bază de date, a calculat acest bilanț înfiorător folosind definiția sa pentru atacurile în masă cu arme de foc – un incident în care patru sau mai mulți oameni, excluzându-l pe atacator, sunt uciși sau răniți de arme de foc.

Evenimentele tragice au fost înregistrate de vineri, de la ora locală 17:00, până miercuri. Ele au avut loc în 13 state și în capitala federală, Washington D.C. Statele Texas și Maryland au avut fiecare câte două atacuri.

Reforma legislației armelor de foc rămâne la stadiul de „apel”

În unul dintre ultimele atacuri care au umbrit sărbătoarea fondării Statelor Unite, nouă persoane au fost rănite după ce atacatorul a deschis focul de la geamul unei mașini, la Washington, în primele ore ale dimineții zilei de miercuri.

Printre victime s-au numărat doi copii cu vârste de 9, respectiv 17 ani.

Polițiștii spun că atacatorul a tras dintr-un SUV de culoare închisă. Atacatorul „a tras în direcția unor localnici care erau afară pentru a sărbători 4 iulie. Pare că atacul a fost premeditat”, a declarat Leslie Parsons, adjuncta șefului poliției.

Cu câteva ore înainte, președintele Joe Biden transmitea un mesaj de 4 iulie în care deplângea „valul de atacuri tragice și lipsite de sens în comunități din toată America”.

Președintele a adăugat că el și soția sa sunt „îndurerați pentru cei care și-au pierdut viețile”.  

„În această zi în care sărbătorim Ziua Independenței, ne rugăm pentru ziua în care comunitățile noastre vor fi eliberate de violența cu arme de foc”, a mai transmis liderul de la Casa Albă.

Biden și-a repetat apelul pentru o reformă „de substanță și de bun simț” a legislației privind controlul armelor de foc, inclusiv pentru o interdicție pentru puștile de asalt.

Unul dintre cei mai sângeroși ani

SUA este pe cale să înregistreze unul dintre cei mai sângeroși ani în ce privește violențele cu arme de foc. GVA a identificat 350 de incidente până acum și avertizează că numărul lor va continua să crească în mod similar în timpul celei de-a doua jumătăți a anului.

Până la finalul anului, numărul incidentelor ar putea să ajungă la 679, aproximativ dublu față de anul 2018.

GVA a inclus în baza sa de date atacuri de 4 iulie din Washington D.C., Illinois, Indiana, Kansas, Marylan, Michigan, Minnesota, Missouri, New York, Carolina de Nord, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania și Texas.

Una dintre victimele cele mai tinere a fost un copil de 14 ani, care a fost ucis în dimineața zilei de miercuri. Băiatul a fost împușcat la o petrecere de 4 iulie, în statul Maryland. Alți șase oameni au fost răniți în incidentul din Salisbury.

Tot în Maryland, în Baltimore, doi oameni au fost uciși, iar 28 au fost răniți, inclusiv 15 copii, într-un atac de duminică. În imaginile greu de privit, tinerii pot fi văzuți alergând disperați în timp ce atacatorii trag.

Până miercuri, atacatorii nu fuseseră prinși, iar poliția încă încerca să-i găsească. Se crede că aceștia au folosit o armă semi-automată.

Marți seară, o altă petrecere în curte din Shreveport, Louisiana, s-a încheiat cu focuri de armă – trei persoane au murit, iar alte zece au fost rănite.

Cel mai sângeros atac a avut loc la Philadelphia, în Pennsylvania, unde cinci oameni au fost uciși de un atacator echipat cu vestă antiglonț și cu o pușcă de asalt. Cel mai tânăr ucis avea 15 ani, iar un copil de doi ani a fost împușcat de patru ori în picioare.

Suspectul de 40 de ani a fost pus sub acuzare pentru omor, tentativă de omor, vătămare agravantă și posesia de arme de foc fără permis, conform procurorilor. Victimele au fost doi tineri de 20 și, respectiv 29 de ani, un copil de 15 ani și un bărbat de 59.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri