Un rus cere pace pentru Ucraina: „Mariupol, Bucha, Herson, Cernihiv. Merităm să fim proscriși”

Data publicării:
un rus scrie cu vopsea numele localitatilor bombardate
Într-un oraș situat la opt ore de mers de Moscova, un bărbat care are o mică afacere protestează public față de război. FOTO: BBC

Într-un oraș situat la opt ore de mers de Moscova, un bărbat care are o mică afacere protestează public față de război. El cere libertate pentru Ucraina, încetarea invaziei și vopsește cu litere uriașe numele localităților bombardate de ruși. Spune că astfel, cei care cred informațiile despre operațiunea specială pot afla adevărul despre război. "Acum rușii sunt proscriși. Merităm să fim", spune el reporterului BBC care a realizat reportajul în Russko-Visotskoie.

Cu vopsea de culoare roșu aprins, Dmitri Skurikin a pictat mesajul: "Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia!" și a enumerat numele orașelor ucrainene care au fost atacate de armata rusă.

"Mariupol, Bucha, Herson, Cernihiv și multe altele. M-am gândit că acesta ar fi o modalitate bună de a afla informații. În primele săptămâni de război oamenii noștri nu știau ce se întâmplă. Ei credeau că se desfășoară un fel de operațiune specială pentru a îndepărta dependenții de droguri din guvernul ucrainean. Nu știau că Rusia bombardează orașele ucrainene", a povestit Dmitri.

Pe acoperișul magazinului al cărui proprietar este el a ridicat un steag ucrainean.

"Borodianka, Odesa, Irpin..." - bărbatul adaugă alte nume de localități. Vopseaua se scurge pe perete, de un roșu sângeriu, iar mesajul său are impact și mai mare.

Dmitri este conștient că este riscant ceea ce face. În Rusia, protestul public duce la urmărire penală sau amenințări. Sau amândouă. Cineva a scris deja pe ușa lui mesajul "trădătorul". Poliția l-a amendat deja pentru discreditarea forțelor armate ruse.

Dmitri nu regretă însă: "Nu puteam să stau fără să fac nimic. Ceea ce fac este un act de disperare. Acum rușii sunt proscriși. Merităm să fim. Această ofensivă ne va arunca în umbră pentru mult timp".

Dmitri spune că rușii trăiesc într-o iluzie, fiind influențați de propaganda Kremlinului care îl înfățișează pe Vladimir Putin ca pe un lider susținut de poporul său. 

"Dacă îi întrebi pe oamenii de aici, ei sunt în favoarea războiului dintre Rusia și Ucraina, cu bombardarea orașelor, plus toate consecințele precum sărăcia și foamea. Rușii sunt dezinformați. Ei susțin operațiunea militară specială despre care li se vorbește la televizor. Dar oamenii încep să realizeze că ceea ce se întâmplă cu adevărat este un dezastru", mai afirmă bărbatul.

Reporterii BBC au întrebat oamenii din localitate ce părere au despre protestul lui Dmitri, iar părerile au fost împărțite.

"Este un idiot. Un idiot. Ar fi fost mai bine să picteze un tablou", a declarat un bărbat.

Pe de altă parte, o bătrână care i-a fost lui Dmitri profesor de biologie a afirmat că nimeni nu vrea război: "Încă îmi amintesc al Doilea Război Mondial. Este foarte bine să spună că nu vrem război".

"Are dreptul să-și exprime opinia. Și eu sunt îngrijorat pentru Ucraina, pentru că atacarea, bombardarea unei țări vecine este ciudat", a afirmat un tânăr.

Dmitri Skurikin știe că mesajele sale pictate cu vopsea nu aduc pacea, dar crede că merită să facă asta dacă oamenii ajung să se oprească, să se gândească și chiar să își pună întrebări.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri