Sari la conținut

Unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa a fost închis. Autoritățile au emis și cod roșu de furtuni violente

Autoritățile olandeze au anulat toate zborurile de pe aeroportul Amsterdam Schiphol, al treilea ca mărime din Europa, joi dimineaţă, din cauza viscolului puternic care a paralizat Olanda, relatează AFP, citat de News.ro.

aeroportul schiphol amsterdam olanda

Foto: Shutterstock

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile a fost afectată şi circulaţia trenurilor, a tramvaielor şi a autoturismelor. "Tot traficul aerian a fost suspendat până la noi ordine", a fost anunţul de pe Twitter al aeroportului. O mare parte a Olandei este plasată sub cod roşu din cauza condiţiilor meteorologice.

Mai mulți locuitori au postat pe Twitter imagini cu ravagiile făcute de furtună: acoperișuri smulse, copaci puși la pămâmnt și autocare răsturnate de vântul care a suflat cu până la 140 de km/oră.

Poliția a închis orașul Almere, o localitate cu aproximativ 200.000 de locuitori, situată în estul Amsterdamului. Oamenii au fost alertați să nu iasă din case, din cauza furtunii puternice.

Olanda nu este singura țară afectată de vremea nefavorabilă. Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru Germania, Olanda şi Turcia din cauza condiţiilor meteo.

În Germania este emis cod roşu de vânt şi cod portocaliu de ninsoare. Furtuna va afecta, astăzi, şi Olanda. Şi la Istanbul au fost anunţate furtuni cu vânt puternic ce pot smulge acoperişuri, doborî copaci şi afecta transporturile. Locuitorii din Scoţia şi nordul Angliei au fost avertizaţi de autorităţi să se pregătească pentru noi ninsori abundente şi să nu pornească la drum.

300 de şcoli din Irlanda au fost închise, după ce ninsorile şi viscolul au blocat numeroase drumuri. Vacanţa neaşteptată a fost sărbătorită aşa cum se cuvine de copii.

Viscolul a lovit nordul arhipelagului britanic şi a făcut probleme mari în Scoţia încă de acum două zile. Principala autostradă care leagă această ţară de Anglia a fost acoperită de zăpadă, iar autorităţile nu au reuşit să îi avertizeze la timp pe şoferi. Sute de oameni au rămas blocaţi în maşini.

O furtună puternică a lovit Italia şi a provocat probleme în aproape toată ţara. Copacii au fost doborâţi, iar acoperişurile clădirilor au fost spulberate. Un om a murit, după ce a fost luat de vânt, de pe acoperişul pe care voia să-l repare. În sudul Italiei circulaţia feriboturilor a fost oprită, din cauza valurilor de 6 metri. Apa a înaintat mult pe ţărm şi a inundat magazine şi subsolurile caselor. În Roma, vântul a doborât copaci peste maşini, iar acoperişul prăbuşit al unei şcoli a rănit mai mulţi pietoni. În nordul ţării vântul a bătut chiar şi cu 200 de kilometri pe oră, în staţiunile montane. Pârtiile au fost închise.

Şi peste ocean, în Statele Unite, ninsorile şi poleiul continuă să provoace probleme. Din Massachusetts până în Texas, oamenii au circulat cu greutate, iar sute de curse aeriene au fost anulate.