Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări

Data actualizării: Data publicării:
Guvernele europene trebuie să fie selective când vine vorba de izolările din cauza COVID, pentru a limita pagubele economice, spun oficiali ai Băncii Centrale Europene
Un nou val covid ]n Europa. FOTO: Getty Images

Este din ce în ce mai evident că Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei de COVID 19, iar numărul cazurilor nu pare să scadă. Spania și Franța înregistrează o creștere masivă a numărului de infecții cu noul coronavirus. Iar tot mai multe țări au aplicat restricții de circulație pe timpul nopții sau chiar carantină totală.

Încă de la începutul lunii septembrie, Marea Britanie, Spania sau Franța au început să înregistreze o creștere masivă a numărului de infecții cu noul coronavirus. Italia și Germania au ajuns la rândul lor la cifre de 450.000, respectiv 400.000 de cazuri.

Spania: "Situația este gravă"

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că numărul real al îmbolnăvirilor din Spania depășește trei milioane. Autoritățile din regiunea Madrid au impus carantina pe timpul nopții. Nimeni nu va mai avea voie să iasă pe stradă, după ora 24. Măsura intră în vigoare la sfârșitul acestei soptămâni când expiră starea de urgență impusă acum două săptămâni.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Situația este gravă și trebuie să luăm decizii uniți și disciplinați, la nivel social. Virusul este transmis între oameni și nu supraviețuiește mult timp în organismului uman. Pentru a reduce răspândirea lui, trebuie sa reducem mobilitatea, contactele între oameni. Nu există soluție alternativă. Cu cât mai mare e mobilitatea, cu atât va exista mai multă transmitere.

În Franța, virusul se răspândeşte mai repede decât în primăvară

Președintele Franței, Emanuel Macron: Când îi ascult pe oamenii de știință vă pot spune că suntem cu toții de acord că această pandemie va dura, în cel mai fericit caz, până vara viitoare. Problema este cum vom trăi cu acest virus în tot acest timp.

Preşedintele Emmanuel Macron a dat dispoziţia ca două treimi din ţară să intre sub stare de urgenţă. Dacă măsura nu va avea efect, restricţiile vor fi înăsprite, relatează Reuters.

„Va trebui să trăim cu acest virus cel puţin până vara viitoare", a declarat preşedintele francez.

Italia ar putea reintra în carantină dacă numărul cazurilor nu se va micșora

În Italia, premierul Giuseppe Conte spune că dacă în următoarele şapte zile numărul de noi cazuri de COVID-19, pe zi, în medie de 16.000, nu se va micşora, la nivel naţional populaţia va intra în izolare, fiind permis cetăţenilor să meargă doar la muncă sau la şcoală.

În Napoli, sute de oameni au protestat față de intenția autorităților de a plasa întreg orașul în carantină din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului. Protestatarii s-au adunat în fața sediului guvernului regional imediat ce a început să circule vestea că orașul se va închide. A fost nevoie de mobilizarea scutierilor pentru a risipi mulțimea furioasă.

Locuitorii din Napoli îndură deja măsuri stricte: cele mai multe școli au fost închise și au fost introduse restricții de circulație pe timp de noapte. Autoritățile regionale spun că situația continuă să se deterioreze și singura soluție e instituirea carantinei. Italia, care în luna septembrie reușea, spre deosebire de alte țări europene, să țină pandemia sub control, se confruntă acum cu aproape 20 de mii de noi îmbolnăviri cu COVID-19 zilnic. E un bilanț de șapte ori mai mare decât la începutul lunii.

Cehia cere ajutor european

Cehia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi a revenit la carantină totală. Guvernul ceh, neputincios în faţa valului zilnic de 11.000 de cazuri noi, la 10 milioane de locuitori, a cerut ajutor european. Şi România e implicată în această operaţiune umanitară. 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziționate prin programul umanitar al Uniunii Europeană au plecat de la Arad spre Praga. Aceste echipamente nu fac parte din stocul destinat României, ci din cel gestionat de ţara noastră pentru Comisia Europeană. Transportul celor 30 de ventilatoare va fi asigurat de două camioane ale ISU Arad.

Angela Merkel, neliniştită în legătură cu creşterea cazurilor COVID

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se simte „neliniştită” în legătură cu „creşterea exponenţială” a cazurilor de coronavirus din ţară. Între timp, situaţia nu a dat semne de ameliorare. Datele publicate de autorităţi indică tot mai multe cazuri zilnice de COVID-19, joi depăşindu-se pentru prima oară pragul de 10.000 de infectări în 24 de ore. 

Carantină nocturnă în Atena și Salonic

Blocajul nocturn va fi introdus şi în Grecia, în cele mai afectate zone, cu rate de infecţie ridicate. Restricţiile se aplică începând cu ziua de sâmbătă, când purtarea măştilor de protecţie în aer liber devine obligatorie. Atena şi Salonic sunt considerate zone cu risc ridicat.

Oamenii vor rămâne în case între orele 00.30 şi 5.00 pentru a reduce adunările şi petrecerile unde apar, deseori, adevărate focare COVID-19.

Irlanda, prima ţară din Europa care a reintrodus carantina la nivel naţional

Irlanda a devenit joi prima ţară din Europa care a reintrodus carantina la nivel naţional. Pe o perioadă de şase săptămâni se interzic adunările, iar locuitorii ţării trebuie să lucreze de acasă, cu unele excepţii.

Ţara Galilor impune două săptămâni de carantină, începând de vineri. Mai multe regiuni din Grecia, Franţa, Germania şi nu numai introduc, de asemenea, blocaje în încercarea de a încetini creşterea cazurilor de COVID-19. Şi Slovacia a anunţat limitări stricte în deplasările şi activităţile oamenilor. Acestea se vor aplica de sâmbătă, 24 octombrie.

„Trebuie să acţionăm rapid şi drastic dacă vrem să obţinem o scădere semnificativă a numărului de noi infectări. Unităţile ATI sunt pline”, a declarat premierul Mark Drakeford.

Potrivit CNN, noi măsuri au intrat în vigoare vineri dimineaţă şi în nordul comitatului englez Greater Manchester, în urma confruntărilor dintre conducerea naţională şi liderii locali pe tema sprijinului financiar. Oamenii aşteaptă ca autorităţile să publice mai multe detalii.

Londra a trecut de sâmbătă, 17 octombrie, de la un nivel „mediu” la unul „ridicat” de alertă. Londonezilor li s-a limitat cercul de persoane cu care intră în contact, după ce capitala a atins un nivel maxim de infectare. Săptămâna trecută, rata infectărilor ajunsese în Londra la 100 de cazuri la 100.000 de locuitori. 

În afara locuinţei, numărul maxim de persoane admise într-un grup este de şase oameni. De asemenea, londonezii nu se mai pot întâlni cu locuitori ai altor „gospodării” nici în restaurante şi pub-uri. Autorităţile recomandă şi evitarea mijloacelor de transport public.

„Ştim deja de la atingerea primului vârf că infecţia se poate răspândi rapid şi poate pune presiuni uriaşe asupra NHS (Serviciul Naţional de Sănătate - n.r.), aşa că trebuie să acţionăm din timp pentru a preveni necesitatea unor măsuri mai dure pe viitor”, a spus oficialul britanic Matt Hancock.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat joi, 15 octombrie, că Londra a atins un „moment critic” în lupta sa împotriva epidemiei, avertizând că virusul se răspândeşte rapid „în fiecare colţ” al oraşului. „Internările au crescut, tot mai mulţi pacienţi ajung la Terapie Intensivă şi, din păcate, numărul londonezilor care mor în fiecare zi creşte din nou.”

În Scoţia va fi instituit un sistem de alertă pe cinci nivele, similar celui din Anglia. Un responsabil medical scoţian, Jason Leitch, a avertizat populaţia acestei provincii să se pregătească anul acesta pentru un posibil ''Crăciun online'', în cazul unor restricţii privind întâlnirile între rude şi prieteni, potrivit Agerpres.

Intervievat de BBC, el a menţionat că încă este prea devreme pentru a spune câte cămine vor avea dreptul să se întâlnească împreună în perioada sărbătorilor de iarnă, dar crede că în niciun caz anul acesta nu va fi un ''Crăciun normal''.

Alte oraşe britanice care au trecut la nivelul „ridicat” de alertă sunt: York, Barrow-in-Furness, North East Derbyshire, Erewash, Chesterfield, Essex şi Elmbridge.

Carantină parţială în Slovacia, începând cu 26 octombrie

Slovacia intră de sâmbătă în carantină parţială, potrivit anunţului făcut joi de reprezentanţii Guvernului. Oamenii nu vor putea ieşi din case în lipsa unei dovezi că au efectuat testul pentru depistarea SARS-CoV-2 (rezultatul fiind, bineînţeles, negativ). E permis totuşi accesul în spaţiul public pentru aprovizionare de la cel mai apropiat magazin. De asemenea, slovacii pot ieşi din case pentru a ajunge la locul de muncă, acolo unde nu există posibilitatea de a lucra de acasă. Alte excepţii vizează urgenţele medicale, înmormântările sau îngrijirea animalelor de companie. Accesul pe stradă e liber în intervalul orar 1.00 - 5.00.

Şcolile vor fi închise în perioada 26 octombrie - 27 noiembrie, dar grădiniţele îşi vor continua activitatea. În plus, până pe 15 noiembrie transportul public va circula mai rar pentru a descuraja deplasările.

Întreaga Polonie intră în "zona roşie"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în ''zona roşie'' începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19.

Vorbind la o conferinţă de presă online, premierul Morawiecki le-a cerut ''tuturor celor care pot lucra de la distanţă să o facă'' începând de săptămâna viitoare.

El a îndemnat persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână acasă şi a anunţat crearea unui ''Corp de sprijin pentru seniori'', format din voluntari care vor ajuta vârstnicii cu aprovizionarea.

Şcolile primare vor fi parţial închise, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi activitatea urmând să se desfăşoare online.

Piscinele şi cluburile sportive vor fi de asemenea închise, în timp ce restaurantele, cafenelele şi barurile vor putea vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu.

Orice adunare va fi limitată la maxim cinci persoane, nunţile suspendate şi a fost restrâns numărul persoanelor în magazine, în mijloacele de transport public şi biserici.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate