Viktor Orban schimbă discursul - spune că a blocat fondul de recuperare post-Covid din cauza migrației

Data publicării:
Viktor Orban își așează cravata înainte de o întâlnire a Consiliului European
Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban dă acum vina pe migrație pentru faptul că țara lui s-a opus prin veto adoptării bugetului Uniunii Europene și fondului de redresare post-Covid, bani de care multe dintre țările cele mai lovite de pandemie au nevoie urgentă pentru a se recupera. Liderul de la Budapesta motivase anterior prin faptul că instituțiile europene au decis condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

„După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare. În opinia noastră, a condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală, una care ar submina unitatea europeană. Orice nouă procedură care ar urma să sancţioneze statele membre nu ar trebui introdusă decât prin modificarea în unanimitate a tratatelor. Vrem ca statele membre partenere să adere la această cerinţă”, a declarat premierul ungar, conform Reuters, citat de Agerpres.

El a adăugat că Ungaria a acceptat în iulie fondul de relansare şi bugetul pe termen lung „deoarece suntem angajaţi faţă de solidaritatea europeană şi sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cât mai repede posibil”.

Cadrul bugetar multianual și fondul de redresare post-pandemic al Uniunii Europene nu specificau nimic privind migrația, iar o astfel de clauză nu a fost inclusă în vreun act normativ al blocului european. Orban este un oponent ferm al migraţiei în masă, spunând că aceasta diluează identitatea naţională şi europeană. UE a iniţiat o procedură de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea normelor statului de drept.

Instituțiile europene și multe guverne din UE se plâng de ani de zile de alunecarea Ungariei și Poloniei spre autoritarism. La rândul lor, liderii polonezi și ungari se plâng că ar fi „șantajați” de Bruxelles.

Citiți șiUniunea Europeană, într-o criză profundă după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică

În declaraţia sa de miercuri, şeful guvernului de la Budapesta a insistat că Ungaria „aderă cu dedicare” la statul de drept, adăugând că actuala conducere a ţării s-a luptat în trecut pentru democraţie în faţa dictaturii comuniste. El a mai spus că în dezbaterile despre migraţie din ultimii ani statul de drept a fost folosit ca o armă politică.

Însă, potrivit unor analişti politici citaţi de Reuters, declaraţiile lui Orban urmăresc să atragă sprijinul votanţilor săi interni prin folosirea din nou a retoricii anti-migraţie.

Oficialii europeni au atras atenția guvernelor celor două țări că își prejudiciază proprii cetățenii acționând în acest fel, pentru că fondul de redresare și bugetul includ zeci de miliarde de euro destinate pentru recuperarea Ungariei și Poloniei.

Cele două țări sunt beneficiare nete de fonduri europene și sunt printre cele lovite puternic de al doilea val al pandemiei, însă oficialii europeni spun că Viktor Orban a refuzat să cedeze chiar și după mai multe întâlniri la nivel personal cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, cu președintele Consiliului European Charles Michel și cu mai mulți oficiali de top din Franța, Italia, Spania sau Portugalia – alte țări puternic afectate de pandemia de coronavirus care au nevoie rapidă de fondurile respective.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri