Galerie Foto Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă de teama unui „Polexit”

Data publicării:
manifestanti care tin aprinse luminile telefoanelor mobile la varsovia
Mii de persoane pro-UE au ieșit să protesteze la Varșovia după o decizie curții constituționale care contestă întâietatea dreptulu european Foto: Profimedia Images

Zeci de mii de polonezi au ieșit duminică la manifestaţii, în capitală şi în alte oraşe din Polonia, pentru a transmite mesajul că susţin apartenenţa ţării lor la UE. Protestele, convocate de opoziție, vin după decizia de joi a curţii constituţionale poloneze, care  a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.

Manifestație la Cracovia. Polonezii vor să rămână membri UE Foto: Profimedia Images
Manifestație la Cracovia. Polonezii vor să rămână membri UE Foto: Profimedia Images

Tribunalul Constituțional este dominat de judecători favorabili guvernului conservator, iar decizia luată a alimentat temerile că tensiunile puterii de la Varșovia cu Bruxelles-ul ar putea duce în cele din urmă la un „Polexit”, o ieșire a țării din blocul european, după modelul Marii Britanii.

Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, le-a cerut concetăţenilor „să apere o Polonie europeană”. El a susținut un discurs în faţa unei mulţimi imense la Varşovia, care a desfășurat un uriaș drapel UE, relatează Agerpres.

Seara, după un model cunoscut la București, piața principală din Varșovia s-a transformat într-o mare de luminițe, după ce participanții la miting și-au aprins lanternele de la telefoanele mobile.

Și la Gdansk străzile au fost „albastre”, din cauza mulțimii steagurilor Uniunii Europene pe care le purtau manifestanții. Fostul președinte Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, cel care a declanșat căderea comunismului în Polonia, a luat și el cuvântul în fața manifestanților, în ciuda stării precare de sănătate. El este un adversar declarat al președintelui PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Guvernul de la Varșovia vrea „respect”

Premierul Mateusz Morawiecki a asigurat după decizia Tribunalului Constituţional că nu există nicio intenţie din partea guvernului ori a partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), de a scoate Polonia din UE, autorităţile de la Varşovia încercând doar să atragă atenţia asupra modului în care Polonia este tratată de instituţiile UE şi de unii oficiali europeni. „Noi vrem o comunitate în care să existe respect, şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus el.

Tribunalul Constituţional polonez a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene. „Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional, care a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez'”.

Viktor Orban sare în ajutorul aliaților conservatori din Polonia

Aliat al guvernului polonez, premierul ungar Viktor Orban a semnat sâmbătă o rezoluţie în care afirmă că „se fac eforturi pentru a priva statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodată Uniunii Europene, fără revizuirea tratatelor UE şi prin extinderi viclene de competenţe”.

„Întâietatea dreptului european trebuie aplicată numai acolo unde UE are competenţă şi cadrul pentru aceasta este înscris în tratatele fondatoare ale UE”, a punctat Viktor Orban, în timp ce ministrul său al justiţiei, Judith Varga, a declarat că răspunsul Poloniei „a fost declanşat de relele practici ale instituţiilor UE”, cerând ca „ambiţiile imperiale ale Bruxellesului trebuie oprite”.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare, sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, prin schimbările aduse în sistemul judiciar sau prin refuzul de a accepta imigranţi. O serie de proceduri de infringement şi acţiuni la Curtea de Justiţie a UE au fost declanşate împotriva lor de Comisia Europeană, care, pe de altă parte, nu a aprobat încă planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale celor două ţări. Budapesta şi Varşovia acuză Comisia Europeană şi CJUE de practicarea „dublului standard”.

Ce spune Bruxelles-ul

După decizia Tribunalului Constituţional polonez, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va face „să fie respectate principiile fondatoare ale UE”.

„Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană”, a subliniat şefa executivului comunitar.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri