Zelenksi a ordonat serviciilor de securitate ale Ucrainei să protejeze exilații din Belarus, după moartea disidentului Șișov

Data publicării:
Volodimir Zelenski gesticulează
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comandat, miercuri, serviciilor sale de securitate să ofere protecție suplimentară exilaților din Belarus aflați în Ucraina, după ce un disident a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, conform France24.

“Fiecare bielorus care poate deveni ținta unui criminal din cauza poziției lor politice publice trebuie să obțină protecție specială și de încredere”, a spus Zelenski, într-un comunicat.

Zelenski le-a spus Ministerului de Interne și Serviciului de Securitate al Ucrainei să “facă un algoritm clar pentru evaluarea riscurilor posibile”, pentru a “elimina orice amenințare față de oameni”.

Ordinul a venit după ce disidentul bielorus, Vitali Șișov, a dispărut marți și ulterior a fost găsit spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei, Kiev.

Poliția a transmis că a deschis o investigație de omor în cazul activistului care a condus Casa Belarusă din Ucraina (BDU), un ONG ce ajută compatrioții săi să scape de represiunea din Belarus.

Poliția a adăugat că vor urmări toate indiciile, inclusiv o posibilă “crimă deghizată ca sinucidere”.

Cabinetul lui Zelenski a transmis, miercuri, că decizia de a spori protecția pentru exilații bieloruși a fost determinată de informații privind “o posibilă amenințare față de un număr de activiști bieloruși”, precum și decesul “tragic” al lui Șișov.

Cabinetul președintelui a mai afirmat că Zelenski “se așteaptă la o investigație cuprinzătoare în privința tuturor circumstanțelor care înconjoară moartea lui Șișov”.

Activistul în vârstă de 26 de ani s-a dus să alerge, luni dimineață, în Kiev, însă nu s-a întors și nu a putut fi contactat pe telefon.

ONG-ul lui Șișov a precizat că recent a fost urmărit.

Liderul Belarusiei, Aleksandr Lukașenko, s-a opus oricărei forme de disidență de când au izbucnit proteste în masă, ca urmare a alegerilor de anul trecut, catalogate de Occident ca fiind fraudate.

Mulți biloruși au fugit, în special în țările vecine Ucraina, Polonia și Lituania.

Moartea lui Șișov vine după ce atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya a spus, în weekend, că a fost forțată să se retragă de la Olimpiada de la Tokyo și amenințată cu repatrierea forțată pentru criticarea federației sale de atletism.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri