Manifestări antisemite și de negare a Holocaustului în ziua în care România comemorează uciderea a 6 milioane de evrei

Data publicării:
Imagine de la incidentul petrecut joi dimineață la Memorialul Holocaustului din București.
Imagine de la incidentul petrecut joi dimineață la Memorialul Holocaustului din București. Foto: Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel/ Facebook

De ziua internaţională a comemorării Holocaustului, trei bărbați au depus, joi, la Memorialul Holocaustului din București, o coroană cu un mesaj negaționist chiar în momentul în care ambasadorul Israelului în România comemora, în prezența mai multor autorități, exterminarea a 6 milioane de evrei.

Manifestația antisemită a avut loc sub ochii jandarmilor și a mascaților care asigurau securitatea ambasadorului David Saranga, a transmis Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

Pe coroana depusă era inscripționat mesajul România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului”, una dintre cel mai frecvent întâlnite retorici antisemite ale negaționiștilor Holocaustului. „Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”, mai scria, în limba engleză, pe coroana depusă.

Jandarmeria Română a transmis un comunicat de presă prin care a precizat că jandarmii aflați în zonă aveau misiunea de asigurare a ordinii publice și de prevenire a actelor de tulburare a acesteia în zona exterioară monumentului”.

Jandarmeria precizează că întreaga manifestare s-a desfășurat în interiorul Monumentului Holocaustului și nici premergător, nici pe timpul manifestării, organizatorii nu avut solicitări ca dispozitivul de ordine publică să verifice sau să interzică participarea vreunei persoane.

„Elementele de dispozitiv nu au fost implicate și nu au avut nicio competență în organizarea evenimentului și nici de verificare/limitare a accesului participanților la manifestare, acestea fiind asigurate de organizatori”, a precizat Jandarmeria Română. 

„Reiterăm poziția fermă a Jandarmeriei de condamnare a Holocaustului și a tuturor manifestărilor de negare a acestei tragedii istorice”, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În urma incidentului, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 17 Poliție *s-a sesizat din oficiu și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.3 din Legea  nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi), în vederea  aplicării măsurilor legale.

Citește și: Florin Cîţu: Holocaustul continuă să reprezinte o pagină întunecată. „Rămânem solidari cu comunitatea evreiască”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri