Mutarea elevilor dintr-o clădire cu risc seismic, motiv de protest la Iași. Mihai Chirica: "Nu ne mai putem juca cu hazardul"

Data publicării:
liceu pedagogic iasi
Sursa foto: colegiulpedagogic.ro

Se anunță protest, joi, la Colegiul Pedagogic din Iași. Asociaţia Părinţilor vrea să organizeze un miting, în semn de nemulţumire că elevii şi profesorii au fost relocaţi în alte instituţii şcolare, după ce clădirea liceului lor a fost inclusă pe lista celor cu risc seismic 1. "Nu ne mai putem juca cu hazardul", a declarat, în replică, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Mutarea elevilor în alte instituții școlare vine în contextul cutremurelor din Turcia și din Gorj. Mai mult,  Colegiul Pedagogic Iași figurează pe lista celor 21 de clădiri din ţară cu destinaţia clasă/laboratoare, aflate în clasa de risc seismic I.

"Nu ne mai putem juca cu hazardul şi să ne lăsăm copiii să înveţe într-o clădire atât de intens afectată de timp şi trecerea vremurilor şi seismele care au fost înregistrate în ultima sută de ani. Sub semnătura mea nu voi aproba desfăşurarea unei activităţi didactice decât după consolidarea acestei clădiri", a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.

Decizia relocării elevilor de la Colegiul Pedagogic nu a fost luată însă de municipalitate, ci de reprezentanții din Educație, a ținut să precizeze edilul.

"Primăria nu se ocupă de reorganizarea reţelei de învăţământ preuniversitar şi universitar. Primăria, deocamdată, se preocupă de reţeaua de învăţământ ante preşcolar, adică a creşelor. Pe de altă parte, nu Primăria decide felul în care se relocă activităţile educaţionale, care sunt şcolile care colaborează şi care este programul de studiu al fiecărei şcoli, a fiecărei grupe, a fiecărei clase. De asemenea, nu avem nicio atribuţie şi nici posibilitatea de implicare în această problemă. Prin urmare, decizia (relocării-n.r) nu ne aparţine, dar salut decizia luată de ISJ Iaşi", spune Mihai Chirica.

Edilul a anunţat și că au început deja demersurile necesare pentru lucrările de consolidare a clădirilor în care funcţionează Colegiul Pedagogic.

"Licitaţia este programată să se desfăşoare pe data de 3 mai. Lucrările nu sunt nici de o amploare mică, nici ieftine. Vor dura cel puţin 24 de luni de la data la care se semnează contractul de lucrări. Din bugetul local a fost prevăzută o sumă pentru semnarea contractului, avem depusă cerere de finanţare la Ministerul Dezvoltării pe un proiect privind reducerea riscului seismic. În paralel, încercăm să ajutăm la găsirea de soluţii pentru învăţământul primar şi gimnazial să continue în clădirile căminului acestui Colegiu. Din toamnă dorim să relocăm toţi elevii într-o clădire nou renovată pe bulevardul Poitiers", a concluzionat primarul municipiului Iași.

Totodată, transportul elevilor de la Colegiul Pedagogic în zona Poitiers ar urma să fie suportat de compania locală de transport public, prin curse speciale gratuite.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri