Pericolul la care te expui dacă faci duș în timpul unei furtuni. Recomandările specialiștilor

Data actualizării: Data publicării:
furtuna
Foto: Profimedia

În timpul furtunilor, specialiștii recomandă să evităm duşurile și chiar să ne spălam mâinile sau vasele. Motivul? Fulgerele pot călători prin instalațiile sanitare.

Nu ignora sunetele provocate de furtuni, pentru că acolo unde există tunete, există fulgere, iar fulgerul poate ucide sau mutila în moduri în care nu te aștepți. Iar asta se poate întâmpla chiar și atunci când faci un duș, te speli în cadă sau speli vase.

Pentru că fulgerele pot trece prin instalațiile sanitare, „cel mai bine este să evitați contactul cu apa în timpul unei furtuni. Nu faceți duș, baie, nu spălați vase și nu vă spălați pe mâini”, este avertismentul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citat de CNN.

„Riscul ca fulgerul să treacă prin instalații sanitare ar putea fi mai mic cu țevile din plastic decât cu țevile metalice”, au adăugat specialiștii. „Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați orice contact cu instalațiile sanitare și cu apa curentă în timpul unei furtuni cu fulgere, pentru a reduce riscul de a fi lovit.”

Acesta nu este singurul pericol la care ești expus când te afli în interiorul casei. Stai departe de verande și balcoane, nu te apropia de ferestre și uși și „NU te întinde pe podele de beton și nu te sprijini de pereții de beton”, avertizează specialiștii.

De asemenea, „NU utiliza nimic conectat la o priză electrică, cum ar fi computere sau alte echipamente electronice”. „Stai departe de telefoanele cu fir. Telefoanele mobile și telefoanele fără fir sunt sigure... dacă nu sunt conectate la o priză printr-un încărcător.”

Fulgerul poate ucide în multe feluri. O lovitură directă este cel mai adesea fatală, dar rănile precum traumatisme contondente, leziuni ale pielii și arsuri, precum și leziuni ale creierului, mușchilor și ochilor pot apărea în urma atingerii unei mașini sau a unui obiect metalic lovit de fulger.

Dacă vă aflați afară în timpul unei furtuni, „NU vă culcați pe pământ. Fulgerele provoacă curenți electrici de-a lungul pământului, care pot fi mortali la mai mult de 100 de metri distanță. Intrați într-o locație sigură; niciun loc din afară nu este sigur”, transmite CDC.

„Evitați orice situație care crește riscul de a fi lovit de fulger, cum ar fi să așezați lângă sau sub copaci înalți. Dacă nu există adăposturi sigure la vedere, ghemuiți-vă într-o poziție ca o minge: puneți-vă picioarele împreună, ghemuiți-vă, aplecați-vă capul și acoperiți-vă urechile. Dar amintiți-vă, aceasta este o ultimă soluție. Căutați mai întâi un adăpost sigur.”

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri