Piloții români vor face poliție aeriană cu F-16 în țările baltice

Data publicării:
avion F-16 al Forțelor Aeriene Române, în zbor, deasupra norilor, detaliu cabină pilot
Avion F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Inquam Photos/George Călin

Piloții militari români vor participa cu patru avioane F-16 la misiunea de poliție aeriană în țările baltice, în perioada aprilie - iulie 2023. În total, la misiunea sub comandă NATO, va participa un detașament format din aproximativ 100 de militari, informează Ministerul Apărării Naționale.

„Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a preveni încălcarea spațiului aerian aliat și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului”, se arată în comunicatul MApN.

Personalul care va fi dislocat la baza aeriană din Šiauliai, Lituania, provine în cea mai mare parte din cadrul escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks" a bazei 86 aeriane de la Fetești.

„Comandantul detașamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers", este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forțelor Aeriene și a reprezentat Forțele Aeriene în numeroase misiuni naționale și internaționale”, mai precizează MApN.

Misiunea de poliție aeriană, ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004. Piloții români au mai participat la o astfel de misiune în 2007, cu patru aeronave MiG-21 LanceR.

Misiunile de „poliţie aeriană întărită” au fost instituite de NATO începând cu 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceste misiuni sunt executate în zona Mării Baltice („Zona de Implementare Nord”) şi cea a Mării Negre („Zona de Implementare Sud”). „În Sud, capacităţile de poliţie aeriană ale României şi Bulgariei sunt temporar întărite cu detaşamente care aparţin diverselor forţe aeriene aliate. Deşi aceste două naţiuni sunt întrutotul capabile să desfăşoare de unele singure misiuni de poliţie aeriană, avioanele şi piloţii din cadrul detaşamentelor suplimentare pot fi şi ei mobilizaţi rapid în misiuni de interceptare aeriană”, conform Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri