A vrut să fie astronaut, dar s-a îmbolnăvit de cancer. Acum va deveni primul turist în spațiu

Data actualizării: Data publicării:
Femeie stă cu mâinile încrucișate, pe fundal un desen în care este reprezentat Pământul și o stea
Hayley Arceneaux. Foto: Profimedia Images

Hayley Arceneaux, care ar putea deveni cea mai tânără americancă în spațiu, dar și unul dintre primii turiști spațiali, are în spate o poveste impresionantă. Tânăra de 29 de ani și-a dorit să devină astronaută, însă un cancer osos cu care s-a luptat în copilărie i-a răpit acest vis, conform BBC și Yahoo News.

Hayley va înscrie un număr de premiere impresionante – prima supraviețuitoare a cancerului la os care ajunge în spațiu, prima persoană cu proteză care ajunge în spațiu și cea mai tânără cetățeană a SUA care ajunge în orbita planetei.

În ianuarie, ea a fost aleasă să participe la prima misiune spațială fără astronauți profesioniști. Selectarea ei pentru participarea la misiune a fost făcută publică ulterior de Spitalul pentru Copii St. Jude la care lucrează, și în care a fost pacientă în perioada în care a suferit de cancer.

Nava spațială Falcon 9 a SpaceX în care vor călători Arceneaux și alte două persoane care urmează să fie selectate va fi lansată din Florida, iar la bordul ei nu se vor afla astronauți profesioniști.

Misiunea va fi condusă de Jared Isaacman, un miliardar de 38 de ani care a și finanțat călătoria în spațiu. El spune că vrea să strângă 200 de milioane de dolari pe baza acestei călătorii, bani pe care îi va dona spitalului.

Pentru Hayley, călătoria în spațiu este un vis care se împlinește după mulți ani

Pentry Hayley Arceneaux, acest zbor în spațiu va fi împlinirea unui vis pe care nu îl mai credea posibil. La vârsta de 10 ani, ea a suferit de cancer osos din cauza căruia a trebuit să facă chimioterapie și să treacă printr-o operație prin care i-a fost înlocuit o parte din os cu o proteză.

Pe baza regulilor anterioare, Hayley nu ar mai fi putut niciodată să ajungă în spațiu, din cauza acestui protezelor și operației, NASA având reguli extrem de stricte în ce privește sănătatea fizică a astronauților.

„Până la această misiune nu aș fi putut deveni astronaut. Este o ocazie de a călători în spațiu pentru persoanele care nu sunt perfecte din punct de vedere fizic”, a spus ea.

După selectarea și celorlalți membri ai misiunii, echipajul va trece printr-un antrenament lung de câteva luni extrem de riguros. El va include și simularea imponderabilității.

Arceneaux va participa și ca medic al echipei și spune că deja și-a încercat costumul de astronaut despre care spune că este „atât de grozav” dar „foarte greu”.

Racheta SpaceX va fi lansată din Centrul Spațial Kennedy din Florida undeva spre sfârșitul anului și va face încojurul globului înainte de a reintra în atmosferă în apă în zona Coastei de Est a Statelor Unite.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri