Trăsătura care îi dă de gol pe bărbații care își înșală iubitele. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

Data publicării:
cuplu, femeie inselata
Foto: Shutterstock

Bărbații care își înșală partenerele de viață sunt foarte ușor de descoperit, potrivit unui nou studiu. Asta pentru că infidelitatea… li se vede pe față, iar femeile știu să o citească la o simplă privire, scrie The Guardian.

cuplu, femeie inselata
Foto: Shutterstock

Experții au descoperit că bărbații cu trăsături mai „masculine” ale feței sunt considerați de sexul opus mai aventurieri. În plus, o parte importantă dintre aceștia admit că își înșală partenerele sau le „fură” iubitele altor bărbați.

Autorii cercetării au povestit pentru Royal Society Open Science că la studiu au participat persoane caucaziene heterosexuale care au fost rugate să judece trăsăturile faciale a 189 de adulți caucazieni fotografiați.

Per total, 293 de bărbați și 472 de femei au văzut poze cu femei, iar 299 de bărbați și 452 de femei au văzut poze cu bărbați. Aceștia au fost rugați să acorde indivizilor note între 1 și 10, în funcție de cât de mari cred ei că sunt șansele ca persoana din fotografie să fie infidelă.

Cei fotografiați mărturisiseră în prealabil dacă au fost infideli sau dacă au furat partenerul altei persoane. Pozele erau deja notate în funcție de cât de atractivă, lipsită de încredere sau cât de masculină/feminină este persoana din fotografie.

Rezultatele au arătat că și femeile, și bărbații au „ghicit” bărbații din fotografii care și-au înșelat partenerele. Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul pozelor cu femei. Tocmai de aceea, autorii studiului cred că oamenii per total au încredere mai puțină în bărbați și consideră că femeile înșală partenerii mai rar. Pe lângă aceste lucruri, machiajul folosit de femei poate „ascunde” anumite legături între trăsăturile faciale și tipuri de comportament.

Când au vrut să înțeleagă ce au luat în considerare persoanele atunci când au notat un bărbat cu șanse mari de a fi infidel, aceștia au descoperit că trăsăturile masculine au fost cele care l-au dat de gol. Însă aceste trăsături nu sunt în totalitate relevante, pentru că, evident,  nu pot „prezice” adevărul în proporție de 100%.

Rezultatele obținute, pe cât de intrigante, trebuie cercetate în continuare, pe eșantioane mai mari de oameni și pe grupuri mixte, nu doar caucazieni.

Cu toate acestea, dr. Kristen Knowles, psiholog evoluționist al Universității Regina Maria din Edinburgh, care a participat la studiu, găsește interesantă legătura clară dintre percepțiile oamenilor despre infidelitate și cum se manifestă aceasta.

Cu toate acestea, cei care au făcut studiul, au declarat că rezultatele sunt încă modeste. Aceștia atrag atenția că femeile nu ar trebui să-și judece partenerii de viață sau potențialii iubiți în funcție de felul în care arată.

Totuși, spun cercetătorii, faptul societatea îi suspectează pe bărbații cu trăsături mai masculine - sprâncene pronunțate, maxilar puternic, buze subțiri etc. - este un avantaj al evoluției. Această abilitate le-a oferit șansa femeilor heterosexuale să „detecteze” partenerii cu risc și bărbaților să identifice potențiali rivali care le-ar putea seduce partenerele.

Un studiu anterior, pare să susțină descoperirile cercetării publicate recent. Acesta a fost realizat cu ajutorul unor fotografii de cazier. Femeile au obținut rezultate bune în identificarea bărbaților care și-au înșelat partenerele. Și aici trăsăturile masculine au jucat un rol important.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri