Sari la conținut

Un nou tratament pentru cancer intră în faza de testare pe oameni

Un nou tratament pentru cancer va fi testat de anul viitor. Acesta se bazează pe celule de la pacienţii care au depăşit boala.

neutrofite shutterstock_527608225

Foto: Shutterstock

Cercetătorii au folosit neutrofile, celule care apără corpul de infecţii. Teste anterioare au arătat că prezenţa lor în număr mare ar fi motivul pentru care organismele anumitor persoane resping celulele canceroase. Aşa că specialiştii au prelevat neutrofilele de la supravieţuitorii bolii, le-au multiplicat de milioane de ori şi le-au injectat bolnavilor cu cancer.

După mai multe experimente reuşite pe şoareci, anul viitor vor începe primele teste pe oamenii care suferă de cancer pancreatic, una dintre cele mai letale forme.

Celulele nu vor fi respinse de corpul primitorului, pentru că trăiesc numai cinci zile şi dispar înainte ca sistemul imunitar să-şi facă treaba. Dar vor avea suficient timp să-şi îndeplinească misiunea: aceea de a omorî celulele canceroase.

Reprezentanţii companiei britanice care gestionează tratamentul spun că pacienţii vor primi medicaţia doar o dată pe săptămână, timp de 5-6 săptămâni. Şi scopul lor final este să construiască prima bancă de neutrofile din lume.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Pe aceeași temă