Emisiile de carbon provocate de incendiile din Canada au atins o cantitate record în 2023, arată un raport Copernicus

Data publicării:
incendiile din canada
Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile din Canada, potrivit experților. FOTO: Profimedia Images

Incendiile forestiere care au cuprins zone extinse din estul şi vestul Canadei au emis o cantitate record de 160 de milioane de tone de carbon, a anunţat marţi Serviciul european Copernicus de monitorizare a atmosferei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Incendiile forestiere au mistuit până în prezent zone vestice din Columbia Britanică, Alberta, Saskatchewan şi Teritoriile de Nord-Vest, dar şi teritorii din est, în Ontario, Quebec şi Noua Scoţie.

Cantitatea de emisii anuale emanate până la data de 26 iunie de aceste incendii este cea mai ridicată înregistrată în Canada de la debutul monitorizării satelitare, în 2003 - aproximativ echivalentă cu emisiile anuale de dioxid de carbon ale Indoneziei prin arderea combustibililor fosili.

„Monitorizarea noastră a amplorii şi persistenţei emisiilor în urma incendiilor forestiere din Canada, de la începutul lunii mai, a arătat cât de neobişnuit a fost”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal în cadrul Copernicus, citat într-un comunicat.

Fumul a acoperit mai multe centre urbane importante în iunie, inclusiv New York şi Toronto.

Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul fumului asupra sănătăţii

Fumul emanat de incendii este asociat cu creşterea numărului de cazuri de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi a vizitelor la serviciile de urgenţă ale unităţilor medicale din cauza problemelor respiratorii.

Pădurile acţionează ca o imensă „chiuvetă'” de carbon, iar când acestea ard, carbonul stocat este eliberat în atmosferă.

Un reprezentant al programului european Copernicus a declarat luni pentru AFP că fumul emanat de incendiile forestiere fără precedent din Canada a ajuns în Europa Occidentală, însă particulele fine pe care le conţine circulă la câţiva kilometri altitudine şi este "puţin probabil" să aibă un impact asupra calităţii aerului din Europa.

„Norul de fum ajunge în Peninsula Iberică, precum şi în Irlanda şi Regatul Unit şi, în cele din urmă, va traversa Franţa, ţările din Benelux şi Germania, înainte de a continua spre est. Previziunile noastre, bazate pe observaţii satelitare, indică valori ridicate ale concentraţiilor de aerosoli deasupra Atlanticului, dar în principal la altitudini foarte mari şi este puţin probabil ca acest lucru să aibă impact asupra calităţii aerului în Europa”, a declarat luni Mark Parrington, cercetător în cadrul Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri