Sari la conținut

Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pe 2017

Cercetătorii Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pe 2017 "pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie", a anunţat Comitetul Nobel, reunit miercuri, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Nobel Peace Prize Ceremony 2008

Foto: Guliver/GettyImages

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, lui Joachim Frank, de la Universitatea Columbia din New York şi lui  Richard Henderson, de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Marea Britanie, notează News.ro.

Activitatea lor în domeniu va face posibil, în curând, obținerea unor imagini de detaliu ale mașinăriilor intime și complexe ale vieții la rezoluții atomice, arată Agerpres. Crio-microscopia electronică simplifică și îmbunătățește imagistica biomoleculelor, conducând biochimia într-o nouă eră, se mai precizează în comunicatul Comitetului Nobel.

O imagine poate fi cheia spre a înțelege un fenomen. Progresul științific este deseori bazat pe vizualizarea unor obiecte, mecanisme sau fenomene care sunt invizibile ochiului uman. Biochimia este o știință care a avut mult de suferit din cauza lipsei tehnologiei capabile să genereze imagini de la nivelul mașinăriei moleculare a vieții. Crio-microscopia electronică a schimbat acest lucru. Oamenii de știință pot, în prezent, să "înghețe" biomolecule în diferite stadii de activitate și să vizualizeze astfel etape ale unor procese care nu au fost niciodată observate direct, deschizând calea atât pentru o mai bună înțelegere a proceselor chimice aflate la baza vieții, dar și pentru dezvoltarea unor noi clase de produse farmaceutice. 

Microscopul electronic a fost considerat multă vreme un instrument bun doar pentru a observa materia moartă, pentru că puternica undă de electroni pe care o produce distruge materialul biologic. Însă în 1990, Richard Henderson a folosit cu succes un microscop electronic pentru a genera o imagine tridimensională (3D) a unei proteine la rezoluție atomică. Această reușită a demonstrat potențialul acestei tehnologii.

Lui Joachim Frank îi revine meritul de a face ca această tehnologie să aibă aplicabilitate generală. Între 1975 și 1986 el a dezvoltat o metodă de procesare a imaginii prin care imaginile neclare, bidimensionale (2D), obținute prin microscopul electronic, erau analizate și combinate pentru a genera imaginea clară a structurilor tridimensionale observate la microscop.

Jacques Dubochet a adăugat apă microscopiei electronice. Apa lichidă se evaporă în vidul microscopului electronic, ceea ce duce la distrugerea biomoleculelor. La începutul anilor '80, Dubochet a reușit să vitrifice apa (proces prin care se modifică structura unei substanțe prin încălzire la o temperatură înaltă, astfel încât să devină compactă și cu luciu sticlos) — el a răcit apoi apa atât de rapid încât aceasta s-a solidificat în forma sa de agregare lichidă, rezultând o "sticlă" și nu cristale de gheață, în jurul unei mostre biologice, permițându-le moleculelor vii din mostră să-și mențină forma naturală chiar și în condiții de vid.

Pornind de la aceste descoperiri, a fost o chestiune de timp până la perfecționarea și optimizarea microscopiei electronice. Rezoluția atomică dorită a fost atinsă în 2013, iar în prezent cercetătorii pot obține oricând reproduceri ale structurii tridimensionale a moleculelor vii. În ultimii ani, literatura de specialitate a abundat în imagini obținute prin această metodă, de la proteinele care produc rezistența la antibiotice, până la suprafața virusului Zika.

În prezent, progresul biochimiei este legat de munca acestor trei cercetători.

Premiul Nobel pentru Chimie este al treilea anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an. Joi, 5 octombrie, va fi anunțat Premiul Nobel pentru Literatură.

Fundația Nobel a anunțat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Date din istoria Nobelurilor la chimie

Frederick Sanger este singurul laureat cu două premii Nobel pentru Chimie, în 1958 şi 1980. Ernest Rutherford, care a primit premiul Nobel în 1908 pentru Chimie se află printre cei mai populari laureaţi.

În timpul secolului al XX-lea, chimia s-a dezvoltat, fiind strâns conectată cu dezvoltările fundamentale.  

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea premiului pentru Medicină cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru ”descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”.

Din 1901 până în 2016, au fost acordate 107 premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

Cercetătorii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2017 pentru "contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale".

La un an de când Academia Suedeză a şocat întreaga lume prin alegerea lui Bob Dylan ca laureat al Nobelului pentru Literatură, juriul se pregăteşte să dezvăluie joi, la ora 2.00, ora României, câştigătorul din acest an. Scriitorii Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami sunt preferaţii caselor de pariuri. Romanciera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías sunt "în cărţi" pentru un Nobel.

Vineri, de la ora 12.00, ora României, va fi anunţat premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 9 octombrie, de la ora 12.45, va fi anunţat premiul Nobel pentru Economie.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 - 10 decembrie 1896).

Citiți și: 

Nobelul pentru Fizică ajunge la cercetătorii care au detectat undele gravitaționale

NOBEL 2017. Trei medici americani, recompensați pentru cercetările din domeniul ritmului biologic

Premiul Nobel pentru Literatură în 2017, acordat scriitorului Kazuo Ishiguro

NOBEL 2017. Începe „sezonul” celor mai râvnite premii. Cifre și curiozități

O româncă din Arad, în echipa fizicienilor recompensați cu Nobel în 2017

Cine sunt laureații de origine română ai PREMIULUI NOBEL?

Pe aceeași temă