ANCOM: Peste 80% din familii au servicii la pachet: televiziune, telefonie şi internet

Data publicării:
INTERNET ANCOM GettyImages

Mai bine de jumătate dintre românii care au încheiat contracte pentru servicii de televiziune, telefonie şi internet "la pachet" au fost convinşi de preţul mai scăzut al acestora, faţă de costul individiual al abonamentelor.

Un studiu realizat de Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii arată că cele mai multe servicii la pachet le au abonaţii RCS & RDS, urmaţi de clienţii Telekom şi UPC.

Abonaţii RCS & RDS plătesc, în medie, pentru pachetul de servicii pe care le primesc, 67 de lei. Asta în timp ce media în piaţa de profil este de 70 de lei.

De altfel, RCS & RDS este cel mai frecvent întâlnit furnizor de internet fix în casele din România, cu o cotă de piaţă de 53%. Următoarele două locuri sunt ocupate de Telekom şi UPC, cu 26 şi respectiv 11 procente.

Pe regiuni, RCS & RDS are mai mulţi abonaţi în jumătatea de vest şi în centrul României, dar şi în Capitală. Telekom are mai multe contracte în zonele de sud şi nord-est, regiuni pe care le dispută cu UPC.

Cercetarea mai arată că 46% din gospodăriile din oraşe beneficiază de viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix. Cele mai multe contracte încheiate sunt pentru viteza de 100 Mbps.

Studiul publicat de ANCOM a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eşantion de 1.469 de persoane care au internet acasă. Marja de eroare este de +/- 2,6%.

Număr mediu de servicii la pachet

RCS & RDS: 3,1 milioane

Telekom: 2,8 milioane

UPC: 2,6 milioane

Tarife pentru pachete de servicii

Preţ mediu în piaţă: 70 lei

RCS & RDS: 67 lei

UPC: 68 lei

Telekom: 80 lei

Cotele de piaţă ale furnizorilor de internet fix

RCS & RDS: 53%

Telekom: 26%

UPC: 11%

Alţii: 10%

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri