Reuters: Un deţinut din Vaslui a inventat un dispozitiv de protecţie pentru bancomate

Data publicării:
mb telecom

Un deţinut de la Vaslui, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fraudă cu carduri bancare, a inventat un dispozitiv care „ar proteja bancomatele de tentativele de fraudă”. Valentin Boanţă, român în vârstă de 33 de ani şi fost student la inginerie industrială, a ispăşit până acum şase luni din pedeapsa primită.

Valentin Boanţă se află la închisoare pentru că a vândut unei grupări de crimă organizată gadgeturi pe care aceştia le foloseau pentru a masca echipamentele de copiere de carduri montate pe ATM-uri. Arestat în 2009 şi condamnat trei ani mai târziu, el a început să lucreze la dispozitivul de protecţie încă din timpul procesului, relatează agenţia de presă Reuters, care a descoperit povestea fostului student la inginerie industrială.

Toate bancomatele au o structură învechită, motiv pentru care sunt predispuse la vulnerabilităţi. E o slăbiciune importantă a industriei bancare”, explică el. „Orice ATM poate fi penetrat printr-un atac de tip skimming*, dar soluţia mea de securitate face imposibilă orice tentativă de fraudă”, adaugă el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dispozitivul său, numit „Secure Revolving System-SRS” (sistem rotativ de securizare), permite introducerea cardului bancar pe lat, care este apoi rotit cu 90 de grade pentru a preveni copierea datelor prin dispozitive ilegale. Sistemul roteşte din nou cardul, care este  apoi returnat posesorului.

Secure Revolving System-SRS a fost brevetat, fiind finanţat şi dezvoltat de firma românească MB Telecom, companie care se poate lăuda cu două trofee importante la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, inclusiv anul acesta (pentru un sistem de scanare a avioanelor). Inventatorul şi MB Telecom nu vor să dezvăluie deocamdată costul dispozitivului, dar dau asigurări că vor face în curând un anunţ în acest sens.

Preşedintele companiei dezvoltatoare, Mircea Tudor, spune că aşteaptă ca Valentin Boanţă să fie eliberat pentru a-l angaja, mai ales că tânărul are mustrări de conştiinţă pentru faptele comise.

Infracţiunea era ca un drog pentru mine. După ce am fost prins, am fost fericit că am scăpat din această dependenţă de adrenalină, iar această eliberare mi-a indus dorinţa de a dezvolta soluţii de securitate”, mărturiseşte Valentin Boanţă.

„Merită din plin această recunoaştere”, declară co-inventatorul SRS şi preşedintele MB Telecom, Mircea Tudor. Valentin Boanţă „contribuie la îmbunătăţirea imaginii României în lume şi se va alătura cu siguranţă echipei noastre după eliberare”, consideră şeful companiei.

*Skimming = copierea datelor stocate pe banda magnetică a unui card prin utilizarea de dispozitive electronice speciale. Operaţiunea este posibilă deopotrivă în cazul ATM-urilor (bancomate) şi la POS-uri (terminalele amplasate lângă casa de marcat a comercianţilor).

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri