FOTO. Ce sunt vulcanii de gheață apăruți pe Lacul Michigan

Data actualizării: Data publicării:
vulcani de gheata sua nws twitter
Vulcani de gheață. Foto: WNS Grand Rapids / Twitter

Un fenomen neobișnut a avut loc pe țărmul lacului Michigan din SUA. După ce au aruncat mii de mingi de gheață în parcul Holland State, din statul Michigan, vinerea trecută, apele înghețate ale lacului au creat un nou fenomen: vulcani de gheață, relatează Smithsonianmag.

Așa-numiții vulcanii de gheață au fost fotografiați de meteorologul Ernie Ostuno, de la Serviciul Național de Meteorologie al SUA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În timp ce vulcanii adevărați scuipă magma de pe mantaua superioară a Pământului, vulcanii de gheață sunt un produs temporar al lacurilor parțial înghețate. Atunci când temperaturile scad, lacurile mari sunt uneori înconjurate de un strat subțire de gheață, blocând apa care se îndreaptă spre țărm. Valurile mari, alimentate de vânturile puternice, continuă să se îndrepte spre țărm și acumulează presiune sub gheață, ceea ce poate duce la fisuri pe suprafața gheții. Dacă ap care iese prin aceste fisuri îngheață și se așează pe suprafața lacului, se pot forma conuri cu o gaură la mijloc, prin care țâșnește apă de fiecare dată când un nou val se rostogolește spre țărm.

Este nevoie de mai mulți factori climatici, prin urmare, pentru ca astfel de vulcani de gheață să apară, a explicat meteorologul Matt Benz pentru AccuWeather.

De o cunjunctură asemănătoare e nevoie și pentru formarea mingilor de gheață de săptpmâna trecută – bucăți de gheață modelate sub formă de sferă de valurile care se rostogolesc, înainte de a ajunge la țărm.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri